Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Zloupotreba nadošlih voda Une i Krušnice

Una_11_09Krivolovci i golim rukama tamane štuku u mrijestu
BOSANSKA KRUPA –
Povećan vodostaj rijeka Une i Krušnice kod Bosanske Krupe omgućio je krivolovcima da neke ribe, koje se trenutno mrijeste, masovno hvataju mrežama, ostvama, raznim priručnim sredstvima, čak i rukom.
“Prema pouzdanim dojavama, samo na jednom mjestu i u jednoj noći krivolovci su uhvatili i ubili oko 170 komada krupne štuke u mrijestu”, žali nam se Nijaz Tatarević, predsjednik Udruženje sportskih ribolovaca Krušnica.
“Meta krivolovaca je takođe i

lipljen, autohtona riblja vrsta kojoj prijeti istrebljenje”, tvrdi Hikmet Harbaš, direktor preduzeća Eko riba Krušnica, koje upravo realizira krupan projekat izgradnje ribogojilišta u Bosanskoj Krupi, u čijem se planiranju najmanje računalo na takav brutalan odnos prema ovdašnjem ribljem fondu.
U bosanskokrupskom Udruženju sportskih ribolovaca, u kojem je samo jedan profesionalni ribočuvar, svoju zabrinutost izrazili su javnim pozivom građanima da pomognu u otkrivanju krivolovaca, kojima su zaprijetili prekršajnim i krivičnim prijavama. U pomoć je pozvana i policija, a ekipe sportskih ribolovaca i noću dežuraju na poplavljenim područjima.
Piše: I. SKENDEROVIĆ

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.