EkologijaNajnovije vijesti

RAT ZA ČISTE RIJEKE

Vrbas_11_09Da bi sačuvali prirodni potencijal na Vrbasu, Vrbanji, Savi i drugim krajiškim rijekama koje su sve više ugrožene smećem, fekalijama i tvorničkim otpadom Mile Petrušić, Miloš Stojaković i drugi ljubitelji prirode okupljeni u novoformiranom udruženju «Eko-Vrbas» pokrenuli su nekoliko akcija od kojih očekuju čistije rijeke. Medju sredstvima navedeni su i protesti ljubitelja prirode u Banjaluci, Gradiški, Srpcu i Laktašima.
– Naše rijeke su napadnute u svakom pogledu i ukoliko ne dobijemo podršku vlasti i najvećih zagadjivača u preduzećima izgradjenim na obalama rijeke, na pomolu je

pomor cijelog životinjskog svijeta u vodi. Rijeka Sava je već mrtva jer je od strane nekoliko država kroz koje protiče pretvorena u kanal za fekalije dok je naša borba trenutno usmjerena ka Vrbanji i Vrbasu. Vrbanja je jedina rijeka u BiH čija voda je ispravna za piće ali to sigurno neće dugo potrajati, – tvrdi Mile Petrušić, predsjednik Udruženja «Eko-Vrbas» ukazujući na drastične primjere nebrige:
– Desetine vrsta ribe koja se mrijesti na ušću Vrbanje u Vrbas je ugroženo jer mještani u rijeku bacaju smeće kako bi izbjegli da odvoz plate komunalcima. Istovremeno, najave izgradnje novih fabrika na obalama Vrbanje i Vrbasa je novi atak na aktivnosti ekologa koji su prošle godine, zajedno s roniocima i drulgim ljubiteljima prirode izvadili tone smeća iz riječnih korita na pravcu od Banja Luke prema Laktašima i Srpcu, – navodi naš sagovornik dok Miloš Stojaković tvrdi da je očuvanje prirode, prvenstveno rijeka imperativ za sve stanovnike u RS i BiH:
– Problem je što ekologe niko ne shvata ozbiljno u vlastima ali i medijima. Mi smo uglavnom ignorisani ali nije isključeno da se za rijeke a time i buduće generacije borimo protestima na ulicama ili ispred državnih ustanova po uzoru na ekologe u Evropi i svijetu. Ukoliko to ne uradimo, biljni i životinjski svijet će brzo izumrijeti, – ističe Stojaković navodeći da je njihovom udruženju pristupilo nekoliko stotina istomišljenika.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.