Najnovije vijestiReportažeUlovi

“Blinker u Trendu” NTV Hayat – Ždrimačko jezero i jezero Zanesovići

Za ovaj put, destinacija su bila ova dva jezera. Ekipa je pokušala lov na stajaćim vodama.Prvo su posjetili Ždrimačko jezero, udaljeno 5 kilometara od Gornjeg Vakufa, koje je dobilo ime po mjestu Ždrimci.
Po riječima Mustafe, najstarijeg člana ekipe, u blizini ovog jezera se nalazi još četiri manja jezerceta koja su isto tako lijepa. U Ždrimačkom jezeru ima Šarana, amura, klijena i nešto malo pastrmke. Najveći primjerci do sada ulovljeni na ovom jezeru su šaran od 15 kilograma i amur od 18 kilograma, dok su Mustafini kapitalci sa ovog jezera šaran od 5 kilograma i amur od 3,8 kilograma.
I dok se ekipa spremal za ribolov, Mustafa je napravio i bacio primamu, te se odlučio na lov šarana.Ostatak ekipe je pecao na plovak.
Prvi ulov je imao
Ibro, manji klijen je uzeo crvića na dubini od oko 5 metara. Nedugo zatim, Ibri se još jednom posrećilo, još jedan klijen, istih dimenzija i na isti mamac.

Riba i nije bila voljna da radi, tako da osim ta dva klijena, na suho nije izašlo više ništa.Zbog toga je ekipa odlučila da promjeni mjesto i posjeti jezero Zanasovići.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Jezero je nastalo vještačkim putem, na površinskom kopu. Ali je priroda učinila svoje i iako je vještačko, jako je lijepo. Ambijent po dolasku na jezero je pokvarilo smeće, ostavljeno i razbacano po obali, i trebaće još mnogo vremena da naučimo smisao poslovice “Što posiješ to i požanješ”.Samo se nadam da nećemo kasno na to nadoći.

Nakon što je Ibro bacio primamu i svako zauzeo svoje mjesto, ostalo je čekati. I na ovom jezeru, Mustafa je ostao pri hvatanju šarana, a ostali su nastavili plovkariti. Kao i na Ždrimačkom jezeru, Ibro je imao prvi ulov.Opet Ibro, opet klijen, ali ovaj put turski.

Malo dalje od Ibre, Johan Košar – Giovani je zakačio nešto što je bilo poveliko i borbeno, a kada se riba ukazala na površini, i zbunjujuće. Bila je to jezerska zlatovčica, i niko iz ekipe do sada tu ribu nije nikada ulovio. Nje ima u svega par jezera u Bosni i Hercegovini. Ulovljen je mužjak koji je imao živopisne i naglašene boje, takozvano “svadbeno ruho”, te izduženu donju vilicu, jer je vrijeme ribolova bilo na samom kraju sezone a pred mrijest ove vrste ribe.

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

Iznenađenje ekipe ovim Giovanijevim ulovom će vam najbolje dočarati Ibrine riječi da ovu ribu, zbog njenog izgleda, ne bi smio ni poljubiti prilikom puštanja, kako to radi kod drugih vrsta riba. Poslije ovog ulova, svi iz ekipe su htjeli osjetiti borbenost zlatovčice i imati u svojim ulovljenim trofejima i ovu vrstu ribe. Sljedeće dvije vadi Giovani, a zatim i Ibro,sa dva komada, popravlja svoj spisak vrsta ulovljenih riba.

I dok je Mustafa čekao šarana, ostatak ekipe je guštao izvalačeći zlatovčice.Od šarana ni traga ni glasa, a lijep ugođaj danu i ovom izlasku na vodu je dala ta nova vrsta ribe koja svojim izgledom i borbenošću zavrijeđuje pažnju sportskih ribolovaca.

BISTRO BOSNO I HERCEGOVINO!!!


One thought on ““Blinker u Trendu” NTV Hayat – Ždrimačko jezero i jezero Zanesovići

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.