EkologijaNajnovije vijestiOstale vijesti

Znanstveni rad – Alić B., A. Milanović, F. Čaklovica, L. Saračević

Metala_u_organizmima_11_09SADRŽAJ BAKRA, CINKA, KADMIJA, OLOVA I ŽIVE U MIŠIĆNOM TKIVU PASTRVA (Salmo trutta m. fario L.) I ŠKOBALJA (Chondrostoma nasus L.) IZLOVLJENIH IZ UNE, VRBASA I DRINE
Sažetak
U radu autori iznose rezultate istraživanja esencijalnih (Cu i Z ) i toksičnih elemenata (Cd, Hg i Pb) u mišićnom tkivu pastrva i škobalja izlovljenih iz rijeka Une, Vrbasa i Drine. Ukupno je izlovljeno 404 ribe (334 pastrve i 70 škobalja)
Sadržaj Cu, Zn, Cd, Hg i Pb je određen metodom plamene atomske apsorpcione spektrofotometrije (AAS) (Cd – metodom standardnog dodatka i Hg – Magos-ovom metodom), a koncentracije su izračunate iz baždarne krive i izražene u mg/kg svježeg uzorka.
U mišićnom tkivu riba izlovljenih iz rijeka Une, Vrbasa i Drine, srednja vrijednost
za Cu su bile približne, za Zn su bile nešto veće u tkivu riba iz Une i Vrbasa, za Cd su bile veće u tkivu riba iz Vrbasa i Drine, za Hg su bile približne u tkivu riba iz Une i Drine a veće u tkivu riba iz Vrbasa, a za Pb su vrijednosti bile približne. Sadržaj teških metala u mišićnom tkivu riba u direktnoj vezi je sa zagađenjem rijeka. Od ove sve tri rijeke Una je najmanje zagađena. To potvrđuju dobivene srednje vrijednosti za bakar, cink, kadmij, živu i olovo, u mišićnom tkivu riba, izlovljenih uzvodno i nizvodno od naseljenih mjesta. Srednje vrijednosti za ispitivane elemente su veće nizvodno od naseljenih mjesta kod rijeke Une. Kod Vrbasa i Drine te vrijednosti su približne i uzvodno i nizvodno od naseljenih mjesta. To znači da je došlo do zagađenja njihovih vodotoka, pored drugih zagađivača i otpadnim vodama fabrika, koje su u blizini oba sliva.
Mr. Bedrija Alić, istraživač suradnik;
dr. Ante Milanović, redovni profesor;
dr. Faruk Čaklovica, redovni profesor;
dr. Lejla Saračević, redovni profesor,
Zavod za higijenski nadzor namirnica i zaštitu životne okoline Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.