USR Glavatica Jablanica u borbi protiv mrežara

Dana 18.06.2006. godine, na Jablaničkom jezeru, članovi ovog udruženja su izvršili paljenje mreže zaplijenjenih u akciji čišćenja Jablaničkog jezera od ove pošasti koja je uništila riblji fond i otjerala mnoge ribolovce koji su svoje prve ulove imali baš na ovom jezeru. Podsjećamo, zadnja vijest je bila 45 zaplijenjenih mreža.
Paljenje ovih, u zadnjim akcijama nađenih, je izvršio načelnik općine Salem Dedić sa ribočuvarima Nerminom Salihamidžićem i Enesom Šćukom, te predsjednikom USR “Glavatica” Jablanica, Čazimom Arfadžanom, sekretarom Esadom Teletovićem i predsjednikom skupštine udruženja Kovačević Arminom.
Čin paljenja mreža od strane načelnika općine nedvosmisleno ukazuje na

podršku strukturaopćinske vlasti u ovoj akciji jablaničkih ribolovaca, i pokazuje da su napokon svima jasne mogućnosti i kapaciteti koje pruža Jablaničko jezero kroz turizam, naročito ribolovni turizam.Jedini problem još uspješnijoj akciji je to što ovo Udruženje ne posjeduje vlastiti čamac i jaču finansijsku podršku ribočuvarskoj službi koja, iako stimulisana spoznajom o vrijednosti onoga što rade, ipak treba biti i kvalitetno nagrađena.
U nadi da će se ova akcija nastaviti istim tempom, da će privredni subjekti jablaničke općine pomoći nabavku potrebnih rekvizita da bi postala još uspješnijom, pozdravljamo jablaničane i želimo da njihovo “sidro” pokupi sve mreže.

Pročitajte i:   Drama na Skadarskom jezeru: Krivolovci napali čuvare, jednog uboli, napadačima pomogao monah

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.