Iz Udruženja i savezaNajnovije vijestiReportaže

Mala škola sportskog ribolova – 2006

U organizaciji USR “Sarajevo 1906” iz Sarajeva, najstarijem Društvu u BiH sa stogodišnjom tradicijom, a u povodu ovog jubileja,održana je i završena “Mala škola sportskog ribolova”. Cilj ove škole je, osim edukacije u ribolovnim vještinama, i budjenje ekološke svijesti, spoznaja o prirodi i životu u njoj i očuvanju iste, te skretanje pažnje omladini sa nezdravog života i poroka kojim su sve više izloženi.
Direktor škole, gosp.Miroslav Misita nam je rekao da je škola obuhvatala tri faze:
— Prva, koja je obavljena na Prirodno-matematičkom fakultetu, gdje je, u saradnji sa profesorima fakulteta, obavljena edukacija polaznika o ekologiji i ihtiologiji. Po riječima prof. Rifeta Škrijelja cilj teoretskog dijela je da

mali ribolovci prvo dobiju osnovne spoznaje o ekologiji kao nauci i zaštiti životne sredine, a da bi u budućem školovanju u edukovanju imali ispravnu predstavu o tim temama i da daju svoj doprinos očuvanju životne sredina.Prof. Avdo Sofradžija je buduće ribolovce upoznao sa osnovnim karakteristikama riba, vrstama koje egzistiraju na podučju Bosne i Hercegovine, a kojih ima oko 120 vrsta, od čega je znatan broj endemskih.
— U drugoj fazi, polaznici su se upoznali sa ribolovnim vještinama, vezanjem udica, pravljenjem mušica, pripremanjem pribora i teknikama zabacivanja. Ovaj dio obuke je radjen uz pomoć instruktora, članova USR “Sarajevo 1906”, ribolovaca sa dugogodišnjim iskustvom, učesnika mnogih takmičenja, a i reprezentativaca Bosne i Hercegovine na međunarodnim takmičenjima i prvenstvima. Prva zabacivanja polaznici su obavili na “suhom” i ovaj dio praktične obuke je obavljen u “Međunarodnom centru za djecu i omladinu”.

– Amel Džanić se upisao u školu jer voli prirodu, a krivac što je zainteresovan za ribolov je njegov tetak.- Alen Telibečirević je rekao:”U ovu školu me upisala majka, i mislio sam da će biti toliko dosadno da ću se nakon prvih časova ispisati.Grdno sam se prevario i odlučio sam nastaviti, jer je jako zanimljivo.Vjerujem da ću postati super ribar!”

– I Nađa Kavazović takodje voli prirodu, a “dežurni krivac” je i kod nje tetak. Naučila je mnogo korisnih stvari, a izdvaja vezanje udica, pravljenje mušica i pripremanje pribora.
– Tu je i sedam članova Udruženja “Svjetlo” koje pomaže osobama sa umanjenom sposobnošću.

— Treći dio je bio primjena svega naučenog u prve dvije faze na terenu, na vodi.Prvi dan, 17.06.2006.godine, na Jablaničkom jezeru, mnogi od polaznika su imali svoj prvi ulov.

18.06.je bio zadnji dan škole i organizovano je takmičenje izmedju polaznika.Uprkos ranom okupljanju, atmosfera je bila jako vedra, mali ribolovci su jedva čekali dolazak na vodu. Isto mjesto na Jablaničkom jezeru na kojem su dan prije imali svoj prvi izlazak na vodu, ovaj put je postalo takmičarska staza.Prije takmičenja, svi polaznici škole su dobili i prigodne poklone: štap sa mašinicom, pec štap, mereže-čuvarice, kutije za pribor, klješta, sitnog pribora, majice i kape.Takodje, Esad Vejsilović, član USR “Sarajevo 1906”, dugogodišnji takmičar sa izuzetnim uspjesima, poklonio je svakom od polaznika po jedan plovak.

Pročitajte i:   Bilten 18. Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na plovak - Jezero Skresovi, Hrvatska

Nakon što su dobili posljednje upute svojih instruktora, pripremili pribor i zauzeli mjesta na stazi, počelo je takmičenje. Sve je izgledalo ozbiljno i takmičarski duh je probudjen u ovim malim ribolovcima, koji, koliko juče, nisu imali pojma o ovom sportu.Podjeljeni su po sektorima u kojima su im pomagali njihovi instruktori. Ribe je uz obalu bilo dovoljno, i mreže-ćuvarice su se počele puniti ulovom. Bilo je tu promašaja, zapetljavanja, ali su svi bili jako uporni. Kako je odmicalo vrijeme, tako su i pokreti ovih malih ribolovaca-takmičara bili sve spontaniji, a promašaja je bilo sve manje i manje.Označen je i kraj takmičenja, te su sudije pristupile vaganju ribe.Bilu je tu dosta neizvjesnosti, ulovi su bili približno isti.Proglašenje pobjednika je bilo predvidjeno nakon ručka u restoranu “Bagrem”, a pripremljene su medalje i diplome za najbolje pojedince, te za najboljeg instruktora.

Poslije takmičenja, domaćini iz USR “Glavatica” Jablanica su pred kamerama emisije “Bistro BiH” – NTV Hayat i Kablovske televizije iz Jablanice izvršili paljenje zaplijenjenih mreža. Mreže su pronašli ribočuvari Nermin Salihamidžić i Šćuk Enes, a paljenje je izvršio načelnik općine Jablanica. gospodin Salem Dedić. Gosp, Dedić je ovim stavio do znanja svima da stoji iza novog rukovodstva USR “Glavatica” i da podržava ovu akciju protiv “mrežara”, a koja može privući, bolje rečeno, vratiti ribolovce na ovo jezero i time povećati prihode mještanima koji žive od turizma u općini Jablanica.

Nakon kratkog odmora poslije takmičenja, polaznici škole skupa sa roditeljima koji su došli posjetiti ih, gostima, te članovima-organizatorima ove škole iz USR “Sarajevo 1906”, otišlo se na ručak, obezbjeđen od organizatora. Restoran “Bagrem” je odzvanjao od dječijih glasova koji su prepričavali dogodovštine sa proteklog takmičenja, te pokazivali kolike su uhvatili, a kolike su im “spale”.To pokazivanje su imali urodjeno, bez ikakvih instrukcija, one koje su im spale bile su najveće.Poslije ručka, krenulo se sa proglašenjem pobjednika i podjelom diploma, medalja, te zahvalnica pojedincima i organizacijama koje su podržale i pomogle ovaj projekat.

Kod dječaka, poredak je bio sljedeći:
— I mjesto Čengić Muris
— II mjesto Džananović Alner
— III mjesto Hasković Murat
— IV mjesto Herenda Adnan
— V mjesto Mujagić Kerim

Kod djevojčica:
— I mjesto Šafhauzer Matea
— II mjesto Hadžić Lamija
— III mjesto Kavazović Nađa
— IV mjesto Ćajić Alisa
— V mjesto Kožul Katarina

Za najboljeg instruktora, čiji su polaznici ostvarili ukupno najbolji plasman, proglašen je Sušić Hamdo.

Zahvalnice su dobili svi koji su podržali ovu školu, bilo finansijski, medijski ili donacijama u priboru, a to su:
— Načelnik općine Jablanica, gospodin Salem Dedić,
— Bistro BiH – NTV Hayat
— USR “Glavatica” Jablanica
— Ministarstvo za sport i kulturu Kantona Sarajevo
— Općina Centar, Sarajevo
— Medjunarodni centar za djecu i omladinu, Sarajevo
— www.bistrobih.ba
— Raca Company d.o.o.
— “Blinker” d.o.o.
— MARK-ART
— Osoblje restorana “Bagrem” Jablanica

Pročitajte i:   EKOLOŠKA KATASTROFA ILI CVJETANJE JEZERA: Šta kažu stručnjaci o ružnim slikama sa Jablaničkog i drugih jezera?

Na žalost, polaznici škole iz Udruženja “Svjetlo” nisu bili prisutni kod ovih završnih aktivnosti, a zbog ranijih obaveza koje su bile neizostavne.Ipak, direktor škole Misita Miroslav i instruktori su obećali poseban izlazak za ovu sedmoricu polaznika, tako da ni oni neće biti uskraćeni za ovaj jedinstven doživljaj.

Na povratku kući, u autobusu kojim su se vraćali ovi mali ribari, iako umorni od takmičenja i vrućine, pjevalo se i veselilo.Ovde ćemo ih poimenice navesti jer su zaslužili da ostane traga o njima i njihovoj želji i volji da postanu dio velike ribarske porodice.Polaznici “Male škole sportskog ribolova” su bili: Čančar Faruk, Pudarić Mirza, Čengić Muris, Kurtanović Ismail, Mahmutagić Afan, Hadžić Faris, Ćajić Alisa, Kožul Katarina, Kavazović Nadja, Mesihović Una, Hubijer Hana, Hubijer Mak, Telibečirević Alen, Mulalić Irfan, Mulalić Nedžma, Poričanin Naida, Džanić Amel, Prljača Rejhana, Prljača Nurudin, Aitelqadi Oussama, Suljević Elhad, Odobašić Mirad, Poturak Benjamin, Šafhauzer Matea, Šafhauzer Kristijan, Herenda Adnan, Hasković Murat, Džananović Alner, Hadžić Lamija, Todorović Sanjin, Mujagić Kerim, Poričanin Nedim, Alagić Manja, Omerbašić Kenan, Pešto Nedim.

Ako vidite na vodi nekog od ovih Liliputanaca, kako vješto zabacuje plovak, rukuje priborom, ili čak počne na licu mjesta praviti muhu – pitajte ga kako se zove, vjerovatno će vam reći neko od ovih imena. Neko je jednom nešto slično rekao, ja ću malo preformulisati njegove riječi – “Ribolovačka udruženja koja imaju ovakve ribare, ne treba da brinu za svoju budućnost”.

“Bistro” vam bilo, mali ribari!

Zajednička fotografija na kraju “Male škole sportskog ribolova”

Na kraju, ispričati sve ovo, a ne spomenuti najzaslužnije, ne bi imalo smisla.Direktor škole, Misita Miroslav, Predsjednik USR “Sarajevo 1906” Ermin Hadžić, instruktori: Omerbašić Šefik, Hreljić Azem, Alagić Mirsad, Šafhauzer Anton, Sušić Hamdo, Ćosić Mehmed, Delić Kemo, Ferhatbegović Muris, Kiso Safet, Delić Selmo, te članovi Udruženja koji su svo vrijeme svesrdno pomagali: Pešto Mugdim, Bogić Lidija, Mulalić Fadil, Vejsilović Esad, Mirsad i Amela Bogilović, su ovaj projekat odlično osmislili, kvalitetno proveli i uspješno priveli kraju.

Moje lične impresije?
Iduće godine imaju mog sina kao polaznika, čak i kad bi se plaćalo!

One thought on “Mala škola sportskog ribolova – 2006

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.