Nekadašnja poribljavanja – I dio

“Športski ribar” iz 1926. godine ; Broj 4
Milan Knežević
(Izvod) — Mlađ za nasađivanje javnih voda preuzima se od zakupnika ribogojilišta na Vrelu Bosne, gdje se ribice u tu svrhu odgajaju.
U glavnome je ove godine u svrhu nasađivanja uzeta bajraktarica (Salmo fontinalis), a u manjem broju domaća pastrva (Trutta fario).
Ribice su bile dobro uzgojene i lijepo razvijene, tako da su većinom bile 7 i više centimetara duge, pa se je nadati, da otpadak u nasadu neće biti osjetljiv.
Nasađene su slijedeće vode:
Babinska rijeka (Zenica) 5.000 komada
Misoča (Visoko) 3.000 komada
Trstionica {Kralj. Sutjeska) 5.000 komada
Blaža-Misoča (Visoko) 3.000 komada
Paljanska Miljacka (Sarajevo) 5.000 komada
Bioča (Sarajevo) 5.000 komada
Prača (Rogatica) 5.000 komada
Pepelarska rijeka (Žepče) 5.000 komada
Ivanovica (Busovača) 4.000 komada
Tarovčica-Gostilja (Kladanj) 4.000 komada
Gostović (Zavidovići) 4.000 komada
Zujevina (Sa­rajevo) 4.000 komada
Bijeli Rzav (Višcgrad) 4.000 komada.
Dakle, ukupno je nasađeno 56.000 komada.
Osim ovoga nasađivanja planinskih voda salmonidima izvršen je i nasad sa mlađom šarana i linjaka u Hercegovini. U Hutovu Blatu koje danas obiluje u tolikoj mjeri šaranima, koji su se unazad nekoliko godina tamo naselili, da su siromašnom okolinom pučanstvu postali glavno vrelo prihoda, dao sam uhvatiti Ijetošnji mlađ, koji sam pre­nio u Trebižat (srez Ljubuški i u Mostarsko Blato (srez mostarski).Kako je cijelo Hutovo Blato samo po sebi najljepše prirodno ribogojilište, nije mi bilo teško doći do zdrava i potpuno razvijenog mlađa od šarana i linjaka, koga u okolici Hutova Blata smatraju morskom ribom i nazivaju »cinkva«.
Bolji uzgoj mlađa ne da se zamisliti ni u najmodernijem ribogojilištu, nego li je to u Hutovu Blatu. Ugodna temperatura vode u velikim površinama i obilna hrana pogoduje razvijanju i napredovanju ribica u tolikoj mjeri, da u prvom ljetu dostignu duljinu od 15 i više centimetara. Gojim nadu, da će ovaj posao donijeti željenog uspjeha i blagodati onim krajevima u kojima su vode nasađene.

Pročitajte i:   USR 'Neretva 1933': Pad vodostaja rijeke Neretve ugrožava mrijest autohtone mekousne pastrmke i ostalih vrsta riba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.