Najnovije vijestiVremeplov

Nekadašnja poribljavanja – IV dio

НЕОБИЧНА ПОЈАВА ДЕВЕРИКЕ И ШАРАНА
»Шпортски рибар« 1926. године, бр.3

Дрнић
Дрнићево писмо гласи:
»”У Вашем листу читао сам o необичној појави деверике у ријеци Босни и то y најгорњем току око Рајиловца. Читао сам и o налажењу шарана у Хутовом Блату и Неретви.Мило ми је, да Вам могу објаснити ова налажења. Деверике потјечу из рибњака на Врелу Босне.Прије свјетског рата добивала је б.-х. зем. влада по мом предлогу насад, млађ шарана и лињака од Бурде.Тадањи рибарски мајстор на Врелу Босне довео је том приликом
и разне друге врсти рибљег насада, лињаке, деверике, црвенокице.To cy рибе, које се хране биљевитом храном и не одузимају храну грабежљивој риби.Ове су рибе биле смјештeно у једној огради у највећем рибњаку на Врелу Босне. Одавде су пpевeзене у ПЛИВСКА ЈЕЗЕРА код ЈАЈЦА и насађене у топле ђолове гдјe су се ванрдно добро умножиле и служе изгладњелој пастрви за храну. Народ није знао за ово насађивање. Кад је била највећа глад г. 1917., пронашли су рибари по ђоловима много лињака од 1 кг тежине. Како нису познавали ту врст рибе, прозвали су је »црна пастрва«.
Млађ шарана насадили смо нешто у БУНИЦУ код МОСТАРА, a нешто у БРЕГАВУ односно ХУТOВО БЛАТО, одакле је стигла у НЕРЕТВУ«.

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.