Najnovije vijestiReportažeUlovi

Život u sportsko rekreativnom ribolovu

Nagradna igra 2006. godine
Autor: Doglod Adnan

Od malih nogu se bavim ribolovom koji je u meni uvijek budio veliku strast.Samim dolaskom na rijeku moje misli se svode samo na ribolov i on mi pruža duševno zadovoljstvo i odmor.Kada čujem žubor rijeke i vidim lijepe primjerke kroz mene prođu trnci.Igrom slučaja počeo sam da radim profesionalno u Udruženju ribolovaca «Bistro» Zenica.Često sam sebe pitam da li postoji ljepši posao na svijetu.U radnom vremenu organizujem i pripremam ekipe za sportsko ribolovna takmičenja,a u slobodno vrijeme bavim se sportsko rekreativnim ribolovom.Mnogi me pitaju:«Da li ti je ikada dosta ribolova?».
Moj odgovor je uvijek čvrst i glasi «NE, NITI ĆE BITI».
Učešćem ekipe na mnogobrojnim takmičenjima lovio sam ribu na raznim rijekama i jezerima i vidio mnogobrojne i raznovrsne
primjerke.Bodreći svoje takmičare u meni se uvijek budi takmičarski duh i želja za učešćem,ali šta je tu je.Rezultati su bitni,ali kako kažu bitno je i učestvovati,družiti se i osjetiti ljepotu rijeka i jezera.

Ekipa moga udruženja bila je članica I lige SRS BiH i učestvovala u 2006. godini na takmičenju za izbor ekipe za odlazak na evropsko prvenstvo.Nažalost,nismo uspjeli ostvariti dobar rezultat.Takmičenje je trajalo u četiri kola.Prva dva su održana na jezeru «Hazna» u Gradačcu.

Ulov je bio dobar.Radio je keder,ali velik broj takmičara se može pohvaliti ulovom lijepih primjeraka šarana.Dosta takmičara je izgubilo šarana koji im je otkinuo silk.To se desilo i mom takmičaru baš u trenutku kada sam bio kraj njega.Govorio sam «Polako,pazi,ako uspiješ izvući nismo daleko od uspjeha».Međutim,pec štap nije štap koji pruža mogućnost da se pobjedi ovaj velikan.Desilo se kidanje i tužan prizor na njegovom i mom licu.

Drugo kolo je održano na jezeru «Gradina» u Prijedoru.
Jako lijepo jezero i bogato ribom.Bistra zelena voda.Ulovljeni su lijepi primjerci klena, šarana, babuške, smuđa i dosta sitne ribe.
Prvi dan osvojeno 3. mjesto i otvorena mogućnost da popravimo rezultat iz Gradačca.Prve dvije ekipe su dijelile 1. mjesto, a mi smo za njima kasnili samo jedan poen.Cijela ekipa je bila sretna, ali mislim da niko nije bio sretniji od mene.Navečer sam čuo komentare članova ostalih ekipa koji su govorili Zenica se vratila u igru.Stigle su mnogobrojne pohvale za uspjeh tog dana.U našem šatoru je vladalo lijepo raspoloženje i uz logorsku vatru počela je i pjesma.

Međutim,drugi dan nije bio uspješan kao prvi.Bili smo 6. i nismo uspjeli stići veliki zaostatak.Ali,šta je tu je.Uputio sam čestitke prvoplasiranim ekipama.Bogatiji za jedno iskustvo vratili smo se kući.

Pročitajte i:   Sretan Uskrs!

Ali došli su i bolji takmičarski dani.U organizaciji Sportsko Ribolovnog Saveza BiH održan je KUP u Livnu povodom 100. godina organizovanog ribolova u BiH.Učestvovala je 21. ekipa iz cijele BiH.Takmičenje je počelo.Javljala se sitna riba.Odjednom je jedan takmičar iz moje ekipe je zakačio krupnog klena.»Samo ga izvuci,bit ćeš prvi u sektoru» govorio sam skakučući iza njega.Borba je dugo trajala.Riba je dolazila do obale nekoliko puta i bila jako blizu merodova,ali nije uspijevao da je uhvati.Nakon nekolio pokušaja konačno je uspio.Povikao sam «Bravo,samo tako nastavi».

Nakon ovog primjerka nekoliko krupnih babuški i klenova osiguralo mu je prvo sektorsko mjesto.Otrčao sam kod drugih takmičara,rekao koji je mamac koristio i na kojoj se dubini riba javila.Urodilo je plodom.Samo nakon nekoliko pokušaja oba moja takmičara su počela loviti krupne klenove i babuške.»Nastavite» samo sam ponavljao.Dva takmičara iz moje ekipe su zauzela prva sektorska mjesta,a jedan treće.Skakao sam od sreće.Kada je na proglašenju rezultata sekretar takmičenja rekao:»Prvo mjesto u kategoriji seniora na KUP-u BiH povodom 100. godina organizovanog ribolova zauzela je ekipa Bistro Zenica».Začuo sa gromoglasni uzvik «BRAVO».Ove riječi ću pamtiti cijeli život.Preplavljeni osjećajima otišli smo u šator,zapjevali i proslavili ovaj veliki uspjeh.

Obilazeći mnogobrojna jezera stekao sam bogato ribarsko iskustvo.Svaka rijeka i jezero ima svoju ljepotu i pruža velik izazov.Međutim,moja rijeka mi je opet najdraža za ribolov.Nekada industrijski kanal,a sada zelena ljepotica sa preko 30. vrsta riba.

Ima li boljeg osjećaja nego kada se u jednom danu ribolova ulovi po nekoliko raznovrsnih primjeraka.Ni pastrmka više nije riba koja se rijetko ulovi na rijeci Bosni.

Zimski ribolov je atraktivan na rijeci Bosni.Na području općine Zenica imamo nekoliko zimskih terena na kojim je ulov uvijek dobar.

Škobalj,deverika,klen,mren,plotica i po koja pastrmka su zimski ulov na rijeci Bosni.Škobalj i klen dominiraju.Love se primjerci škobalja do 2 kg.Zenički ribolovci su poznati po lovu na zastavicu,kao i zimskom lovu na travu.

Radeći ovaj posao slušao sam mnogobrojne priče starijih ribolovaca.Kažu da najveća riba uvijek spadne.Međutim,imao sam i ja nezaboravnih trenutaka i lovio dobre primjerke.Svaki odlazak u ribolov donosi novo iskustvo,a istina je da se od starijih ribolovaca može mnogo naučiti.

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Svanuo je lijep dan i krenuo sam sa svojim dajdžom u ribolov.Došli smo rano na rijeku Krivaju,skuhali kafu i počeli sa pripremama.On je iskusan i dobar ribolovac i ribolovom mu je u krvi.Lovio sam na plovak i javljali su se dobri primjerci mrena i klena.On je zagazio i hvatao mušičarskim štapom.Iznenada se izbaci krupna riba.»Ovo je dobra mladica» reče on.Od toga trenutka meni se riba više nije javljala.Sjeo sam na obalu i gledao kako stručno koristi mušičarski štap.Želja mi je da i ja tako znam loviti mušičarskim štapom.U jednom mahanju mušica samo što je pala na vodu začu se žubor vode i uzvik «Evo je».Borba je dugo trajala i na kraju je riba bila na obali.Primjerak mladice je bio težak oko 4 kg.Dajdža je rekao da je dobra,ali da to nije ona.Ona je dosta veča.Nastavio je ribolov i onda se desi pravo čudo.Riba je uzela mamac,iskočila na površinu vode i krenula na drugu stranu.Dobro je baratao štapom i popuštao šnjuru.Nikada nisam gledao tako iscrpljujuću borbu.Uspjevao je mladicu dovući do obale,ali ona je opet odlazila od obale.Nakon pola sata uspio je izvući pobjedu u ovoj velikoj bitci.Žao mi je bilo što nisam imao aparat da uslikam cijelu borbu.Kada smo došli kući to sam odmah uradio.Mladica je bila teška 9,5 kg.

Od ovoga dana uvijek u ribolov nosim foto aparat.To se nedavno isplatilo i uspio sam uslikati cijelu borbu sa jednim lijepim primjerkom pastrmke.Dajdža je ulovio jednu manju pastrmku,nježno skinuo i pustio u vodu.Pokušavao sam i ja sa svojim novim mušičarskim štapom,ali više sam trošio vremena na trening.Kada je povikao evo malo bolja,istrčao sam na obalu i uzeo aparat.Pokušavao sam uslikati svaki zanimljiv detalj i mislim da sam u tome i uspio.

Zanimljive trenutke u ribolovu nikada neću zaboraviti,mada je meni svaki odlazak u ribolov na svoj način zanimljiv.Ako se i ne ulovi lijepo je samo biti kraj rijeke,slušati cvrkut ptica i žubor vode.Moj savjet svim ljudima je da je ovo najljepši sport i najbolji način za odmor i rekreaciju.Probajte,nećete se pokajati.
Ovu reportažu ću završiti sa našim pozdravom:

B I S T R O !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.