Najnovije vijestiReportaže

Jedan zaljev velikog jezera

Nagradna igra 2006. godine
Autor: Perica Biloš

Evo malo da predstavimo ljepote nase zemlje ponosne. Jedna od tih ljepota je svakako i Jablanicko jezero. Ja sam se odlucio za samo jedan njegov dio odnosno jedan od mnogobrojnih zaljeva koje ovo jezero ima. To je zaljev koji pocinje ispod jednog malog sela koje se zove Hudutsko. Zasto sam se bas odlucio za ovaj zaljev? Jedan od razloga je to sto je ovo selo moje rodno mjesto a drugi je taj sto sam tu nacinio svoje prve ribarske korake i sto sam tu stekao mnogo lijepih iskustava.

Zamislite se u camcu i polako krecemo sa voznjom. Krenut cemo od vec spomenutog sela Hudutskog. Ispod samog sela nalazi se
jedan teren koji se zove Baza . Tu su se inace vezali camci jer nekad je u ovim krajevima camac bio jako vrijedan. Sa camcem si se jedino mogao povezati sa ostalim svijetom. Dakle odavde je nekad sve polazilo pa smo evo i mi posli.
Baza nosi ime od drugog svjetskog rata(mozda i od prije ali ja tako znam)zbog velikih rezervoara(bazena) koji se sada nalaze pod jezerom. Ovi rezervoari se mogu vidjeti zimi kada nivo jezera opadne. Krecemo se prema sjeveru i nailazimo na Staro trsje. I na Starom trsju su se takodjer vezali camci u proslosti. Ime je dobilo po nekadasnjim vinogradima kojima sada nema ni traga. I dalje se krecemo prema sjeveru i sada nailazimo na teren koji nosi ime Vidin krc. Ime dobiva po vlasniku zemljista koja se nalazi uz jezero. Krecuci se dalje sada nailazimo na teren koji je malo veci povrsinski od ostalih a nosi naziv Krizanovac.

Krizanovac se sastoji od dva dijela. Jednog malog potocica i gruda. Ne znam tacno kako je Krizanovac dobio ime ali mislim da je zbog puteva koji su se tu krizali. Nastavljamo nasu voznju i nailazimo na teren koji nosi naziv Gazdin krc. I on je dobio ime isto kao i Vidin krc. Gazda je bio nadimak covjeka cija se zemlja nalazi na tom dijelu. Gazdin krc cine dva manja potoka. Za ovaj teren veze se naredni koji zovemo Borovi. Ovaj teren je dobio ime po tome sto su sa obe strane jezera posadjeni borovi. Sada nailazimo na prostorno najveci teren. Ovaj teren se zove Rika ili Rijeka. . Ime je nastalo od istoimene rijecice koja se na ovom mjestu ulijeva u jezero. Neko ovu rijecicu jos zove i Toscanka pa tako se ovaj teren poznaje i pod imenom Toscanski zaljev. Sada okrecemo camac i idemo prema jugu. Nailazimo na mjesto koje se zove kao i ono preko puta njega Borovi. Idemo dalje i nailazimo na slijedeci teren koji nosi naziv Marusin dolac.
Na ovom terenu imamo jedan manji potok. Ime je dobio kao i Vidin krc i Gazdin krc zbog vlasnika zemljista. Za ovaj teren se veze naredni koji je malo vece povrsine a zovemo ga Skok. Skok se sastoji od gruda i potoka. Istoriju imena ne bih znao,pa se necu ni truditi da objasnim. Sada dolazimo do zadnjeg mjesta kojm se zaokruzuje ovo nase malo putovanje. Ovaj teren zovemo Gumanci. Po cemu i kako je ovaj teren dobio ime takodjer nisam siguran pa necu iznositi svoje misljenje da ne bi doslo do nesporazuma. Sada se vracamo pod selo Hudutsko odakle smo posli i slijedi nastavak price.

E da vidimo koje sve ribe ovdje mozemo ocekivati..Prvo da spomenem one prijeratne koje su tu bile i koje smo naravno lovili.Imali smo: sarana, pastrmku, klena, glavaticu,  strugaca, i  babusku.Kako u ostalim segmentima drustva tako i u ovom rat je imao veliki utjecaj.Riblji fond je jako ostecen. Sto samim ratom sto poslijeratnim bezvlascem. Eksplozivna sredstva, struja, mreze ucinili su to da pastrmke i glavatice skoro i nema vise. Evo posljednjih par godina situacija se mijenja na bolje . Staje se u kraj krivolovcima sto se vidi iz rezultata ribocuvarske sluzbe iz Jablanice . Mnogo pokupljenih mreza i poslije spaljenih . Momci svaka cast . Uporedo sa ovom akcijom lagano tece i druga a to je da se vrsi kontinuirano poribljavanje jezera . I za to svaka cast momci .

Pročitajte i:   Poziv na Kup SRS BiH u lovu ribe udicom sa hranilicom

Ima jedna druga stavka koja je malo poremetila ravnotezu u jezeru . Ta je da je sa ratom u jezero pristiglo par novih vrsta riba sto je pozitivno . Tako sada osim ovih koje sam naveo imamo jos smudja , linjaka , bjelicu , suncanicu . Misljenja sam da je smudj malo kumovao ovom nestanku pastrmke ali to je samo moje misljenje .

Kao sto rekoh da vidimo gdje sta na ovom terenu mozemo ocekivati . U principu na svim ovim terenima mozemo ocekivati sve ribe ali na neki od njih kao da su predodredjeni za pojedine vrste . Da nabrojim jos jednom terene na kojima se moze loviti : baza , staro trsje , vidin krc , krizanovac , gazdin krc , borovi , rika , marusin dolac , skok , gumanci .

U bazi uspjesno se love saran , smudj i linjak . Teren je takav da imamo jedan kameniti dio i da imamo jedan dio na kojem je blaga strmina koja zavrsava ravnicom sto se pokazalo pogodnim za lov sarana . Staro trsje skoro nikada se nije koristilo za ribolov to je samo bila tacka odakle se polazilo . Vidin krc je slicno Bazi pogodan za lov sarana , smudja i klena .Ovdje imamo blagu strminu koja se nakon svojih tridesetak metara naglo prekida i pocinje okomita strmina sto je jako pogodno za smudja . Ovdje takodjer imamo i jedan potok u kojem se skupljaju klenovi i sarani . Krizanovac je idealan teren za lov klena i smudja sto pokazuju mnogobrojni posjeti smudjolovaca koji ovaj dio ovoga zaljeva jako cesto posjecuju i koji su zadovoljni rezultatima koje postizu . Ovdje imamo jedan dio sa skoro okomitom obalom a jedan dio je sa blagom zaravni koja zavrsava okomito .
Gazdin krc ja odabiram kada idem na klena ili smudja jer na ovom dijelu sam jako zadovoljan sa onim sto postizem . Borovi su skoro jedino mjesto na kojemu se klen i strugac mrijeste . Dakle ovdje imamo jedan dio jezera koji je pokriven kamenim plocicama pa je zato veoma pogodan za mrijest spomenutih vrsta . E sad na red dolazi Rika i treba ustati kada se govori o ovom mjestu . Ovo je bio raj za sarandzije ovog kraja . Iako prostorno nije velik ali cini mi se sve sarana sto je u jezeru obavezno dodje tu na klopu. Ima jako mnogo i linjaka koji se izgleda jako dobro snasao u jezeru . Lovljeni su primjerci preko kilograma. Inace ovdje se saran mrijesti .Teren je takav da imamo blage obale sa skroz ravnim dnom . Idemo dalje do Marusinog doca . Ovo je jako pogodno mjesto za lov smudja koje i sam vrlo cesto koristim . Skok je malo duzi prostorno pa tako imamo grude koje su pogodne za lov klena i smudja i imamo jedan potok koji je pogodan za lov sarana . Ovaj potocni dio smo brat i ja koristili za lov sarana i ovaj teren je vazio kao nas i niko od lokalnih ribara nije tu zalazio jer mi tu krmili sarana .Evo dodjosmo i do Gumanaca ovaj dio zaljeva kojeg opisujem koristi se iskljucivo za lov smudja i klena . I ovaj dio veoma cesto posjecuju ribari koji dolaze sa strane . Na ovom terenu su se lovile kapitalne pastrmke kojih danas nema nikako . Bar ja nisam cuo ni od koga da ju je uspio uloviti .

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Kao sto se moze primjetiti ima vrsta koje nisam spomenuo . Sada cu da obrazlozim zasto .Strugaca se moze uspjesno loviti na svakom dijelu ali je potrebna predhodna primama . Gdje god lovimo sarana imamo i babusku a bjelica i suncanica su jako rasirene i imamo ih na svakom koraku sto je dobro jer inace samo sluze kao mamac za smudja .

E sada da nesto kazem i o mamcima koji se koriste na ovom dijelu i koji su djelotvorni . Za lov sarana ovdje se obicno koriste kukuruz i pura . Saran jos nije naviknut na boile iako i njih zna uzeti .Pura je tradicionalan mamac koji koristi velika vecina ribara , samo ima jednu manu a ta je da su rijetki kapitalni primjerci u odnosu na kukuruz koji se tu pokazao jako dobar . Smudja se lovi na kedere te razne vrste varalica po slobodnom izboru ali ipak najbolji rezultati se postizu u lovu na kedera.
Klena se ovdje moze loviti na vise mamaca . Lovimo ga na glistu , skakavca te na razne varalice . Meni je najdrazi lov na skakavca u kraj kako mi to zovemo . Ovaj nacin sastoji se od toga da se camac vozi desetak metara od obale i baca se na metar , dva od obale . Moze se koristiti laksi plovak ( oko 2 gr ) na kojem je dubina podesena na oko 70 cm do l m .Idealno je ako se baca samo skakavac bez plovka i bez olova . Tada se postizu strasni rezultati . Kao mamac moze se koristiti i glista . Samo i ovdje se javlja jedan problemcic . Ako zadrzimo mamac duze nego sto treba onda uzima suncanica koja to ne prasta i guta mamac skroz pa se cesto desava da moramo kidati udicu i ponovo je vezati sto oduzima dosta vremena i kvari ugodjaj . Ovaj nacin ribolova je bio uzivancija kad nije bilo suncanice . Strugaca obicno lovimo na kruh i u posljednje vrijeme dosta se lovi na crvice . u principu se lovi na plovak na vecim dubinama uz predhodnu primamu kako sam vec spomenuo . Linjak je jos uvijek nepoznanica za ovdasnje ribare iako ga cesto imaju na stapu i uzima hranu ponudjenu saranu . Bjelica je tako luda riba da cesto uzme i praznu udicu ako slucajno koristimo zlatne ili bijele udice . Inace ako je lovimo to cinimo na kruh i crvice sa plovkom na manjim dubinama . Na zalost pastrmka je danas veoma rijetka takoda se i ne pokusava loviti a nekada se lovilo na leptirove i kedere . Na kedere su se dobivali kapitalni primjerci . Jos se sjecam one slike i ribe komsije Bajre kada mu je riba koju je zakacio vukla drveni camac od pet metara kao da neko vesla . Danas se o pastrmci samo prica kako je nekad bilo i kako je dobro uzimala .
Evo to bi bilo uglavnom to sto sam ja imao reci o ljepotama moga kraja i nase zemlje .
Dodjite , vidite , ribarite necete se razocarati posjetom sigurno.
Za svakoga ima po nesto…..
B I S T R O !
Perica Biloš


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.