Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

100 GODINA SPORTSKOG RIBOLOVA U BOSNI I HERCEGOVINI

Najveći pojedinačni uspijeh u povjesti našeg SRS BIH postigao je 1982 godine u Duizburgu MIDHAT Čehajić na Evropskom prvenstvu u Castingu, osvojivši Srebrnu medalju na meti Aremberg.

Ovih dana navršava se točno 100 godina od kada su se u hotelu na Marijin Dvoru u Sarajevu sastala grupa entuzijazista i osnovala prvo ribolovno društvo u Bosni i Hercegovni. Zbog toga se 1906 godina s pravom smatra godinom kada je kod nas započeto organizirano bavljenje športskim ribolovom.
Vremenom ,sarajevsko društvo je preraslo je u Ribarsko društvo za Bosnu i Hercegovinu, a ostale organizacije postale su njegove podružnice i povjereništva.
Prvi predsjednik bio je RISTO SAMOUKOVIĆ.
U toku I svjetskog rata Ribarsko društvo za Bosnu i Hercegovinu je prestalo sa radom da bi 1924 godine obnovilo svoj rad pod starim imenom sa 6 podružnca i 16 povjerenstava.
Godine 1926 Ribarsko društvo za Bosnu i Hercegovinu pokreće svoj prvi časopis pod imenom «Ribarski list», koji je bio neraskidiva spona između podružnica i povjerenstva i odražavat će jedinstvo cjelokupnog članstva. Najveći pojedinačni uspijeh u povjesti našeg SRS BIH postigao je 1982 godine u Duizburgu MIDHAT Čehajić na Evropskom prvenstvu u Castingu, osvojivši Srebrnu medalju na meti Aremberg.
Prvi urednik «Ribarskog lista»  bio je od 1926-1933 ZDRAVKO TALER
Nešto kasnije, 1929 godine Ribarsko društvo za Bosnu i Hercegovinu mijenja ime u
Središnje ribarsko društvo za Bosnu i Hercegovinu, a po završetku drugog svjetskog rata 1946 godine dobiva ime Zemaljsko udruženje sportskih ribolovaca BiH koje broji 28 podružnica i 14 povjerenstava.
Po izlaženju prvog Zakona o slatkovodnom ribarstvu 1963 godine, Zemaljsko udruženje sportskih ribolovaca BiH, mijenja ime u Savez sportskih ribolovaca Bosne i Hercegovine, a 1985 godine , savez konačno dobija današnje ime Sportsko ribolovni savez BiH.
Sportsko ribolovni savez BiH danas okuplja 130 udruženja sa oko 30.000 članova svih uzrasta i po masovnosti drži primat naj masovnije amaterske sportske organizacije u BiH.
Ratne godine 1992-1995 prekidaju rad saveza, formiraju se novi savezi SRS RS, SRS FBiH, SRS HZ, SRS DB i konačno prošle godine obnavlja se rad krovnog saveza. Konačno dignute ruke na Skupštini 2005 godine i svi ribolovci BiH su opet zajedno.Formiran je krovni savez svih  riboloaca naš slavljenik
SPORTSKOORIBOLOVNI SAVEZ B I H
Sportsko ribolovni savez  je 1995 godine u Finskoj primljen u svjetsku ribolovnu  Konfederaciju C.I.P.S za puno pravnog člana. Pored toga član je Svjetske ribolovne federacije za slatkovodni ribolov F.I.P.S.ed. i svjetske ribolovne federacije za lov pastrmke vještačku mušicu. MOUSH.
U takmčarskom sportu najveći uspjeh ostvaren je na Svjetskom prvenstvu seniora na plovak 1996 godine u Italiji na kojem je nastupilo 32 zemlje , a reprezentacija BiH osvojila je 15 mjesto, te na evropskom prvenstvu u istoj disciplini kada je od 30 zemalja učesnica BiH osvojila 13 mjesto.
Ove godine na Ribarskim svjetskim igrama u Portugalu reprezentacije BiH osvojile su: u ulovu šarana CARP- 7 mjesto u svijetu, u ulovu ribe na plovak 18 mjesto i u Fly fishingu 14 mjesto u svijetu.
Obljetnica 100 godina ribolova u BiH proslavljena je 15/16/17 07.2006 godine Kupom ribolovaca na jezeru Buško Blato. Tada su svi oni koji vole sportski ribolov bili tamo.
Iduće godine kada uđemo u  101 godinu postojanja očekuje nas domaćinstvo 27.Svjetskg klupskog prvenstva u sportskom ribolovu . Karaotok-Čapljina će ugostiti naše prijatelje ribare iz cijelog svijeta, a nama dati priliku da dokažemo da je ovih 100 godina iza nas, dostojno mnogih generacija ribolovaca koji su stvarali ovaj lijepi sport.
BISTRO ! svima onima koji su prije nas , a koji će i poslije nas predstavljati ribarski sport i ribarsku zajednicu Bosne i Hercegovine.
Marcel Kučinski
IZVOR: SRS BiH – Tajnik SRS BIH.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.