EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Upozorenje SRD “Halil Sofradžija” iz Ustikoline

Ribolovci ne daju DRINU
Prodajući maglu, javnost se obmanjuje plasiranjem informacije da će gradnjom hidrocentrale na rijeci Drini ovom zemljom poteći med i mlijeko, ističu ribari
.
Ribolovci SRD “Halil Sofradžija” iz Ustikoline protive se gradnji hidrocentrale  Ustikolina na Drini, jer ona sa sobom nosi brojne probleme budućim generacijama. Ona izaziva ogromne klimatske, biogeografske poremećaje, što ozbiljno narušava zdravlje stanovništva. Oni žele razvijati  turizam, da se njihova djeca voze splavovima, da uživaju u blagodetima svoje ljepotice.
“Pored svakodnevnih gluposti i fiks-ideja u ovoj našoj lijepoj domovini, ni na kraj pameti normalnim ljudima, a naročito ljubiteljima prirode, nije da bosanska pamet odnosno dio pameti koja za sebe voli reći da je resurs i da takve nema u Evropi pokreće projekat definitivnog uništenja rijeke Drine. Prodajući maglu, za pamet obmanjuje javnost plasiranjem informacije da će gradnjom hidrocentrale na rijeci Drini ovom zemljom

poteći med i mlijeko”, ističu ribari SRD “Halil Sofradžija”, koji se od samog  početka i ispitivanja javnog mjenja protive takvoj i pomisli.Među brojnim razlozima protiv gradnje hidrocentrale navode da će se uništiti vrijedan resurs vode u vrijeme kada je pitka voda globalni problem, kao i tako vrijedna i rijetka prirodna staništa i mrestilišta lipljana i mladice, i to u vrijeme kada Evropa ulaže ogroman novac u revitalizaciju svojih rijeka.”Zarad 20 do 30 megavata mi ostajemo bez planinske ljepotice koje će eksploatisati tuđin, jer Bosni i Hercegovini struje ne treba, ona je previše izvozi. Ova hidrocentrala bi se radila samo u slučaju izgradnje hidrocentrale Buk Bijela i Brod, te Sadba. Od ostalih centrala nema ništa, jer su Crnogorci pametan narod. Samo treba hidrocentrala u Ustikolini, koja će kupiti smeće i blato te tako spašavati centralu u Višegradu”, pojašnjavaju ribari sa Drine.Dodaju da se u Evropi 30 godina ne prave hidrocentrale ovog tipa, već samo vertikalne. Generacije koje dolaze ići će na ekskurziju da vide rijeku. Niko neće da uključi nauku koja treba da da svoje mišljenje (hidrolozi, klimatolozi, geografi). A ova kotlina je gradnjom HE Višegrad dobila maglu, a sa njom i bolesti, te postala najhladnija u BiH.
“Iako nam je skupština Saveza sportskih ribolovaca dala punu podršku da dignemo svoj glas protiv gradnje centrale na Drini, pozivamo još jednom ljubitelje prirode i rijeke, sve one koji vole svoju domovinu, da spriječimo ovu mračnu nakanu”, apeluju ribari sa Drine.
I. T. – Oslobođenje

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.