Kampanja protiv izgradnje brana – Potpisivanje peticije za odbranu Neretve

KONJIC – Članovi Udruženja Zeleni – Neretva zadovoljni su odzivom građana u protekla dva dana potpisivanja peticije protiv izgradnje brana na gornjem toku Neretve, javila je Fena.
“Prikupljanje potpisa vrši se na ulicama u Konjicu, Mostaru i Sarajevu, te u drugim gradovima i na druge načine, preko grupa i pojedinaca, i trajat će do 3. novembra i dalje ako bude trebalo”, izjavio je Amir Variščić, sekretar Udruženja Zeleni – Neretva.
Konjičke Zelene u ovoj aktivnosti podržava 56 bh. nevladinih organizacija, a peticijom se od institucija Federacije BiH zahtijeva hitno prekidanje aktivnosti na dodjeli koncesije privatnom sektoru za izgradnju hidroelektrana na Neretvi.
Zeleni – Neretva svojim plakatima, lecima, saopćenjima, okruglim stolovima (16. novembra u Sarajevu), kao i na druge načine, ukazuju na nezakonitosti u davanju koncesije, štetnost izgradnje brana Glavatičevo, Bjelimići i Ulog, čija jezera bi potopila više od 500 hektara šuma i pašnjaka, te posljedice na zdravlje ljudi, ekonomiju, ekologiju i dr.

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.