Plan upravljanja Prokoškim jezerom biće završen iduće sedmice

Početak mjera zaštite do kraja godine – Anita Sajević očekuje da će jedna od mjera biti uklanjanje prvog reda vikendica koje se nalaze odmah do jezera
SARAJEVO – Mjere zaštite Prokoškog jezera na planini Vranica kod Fojnice, koje je prije godinu dana proglašeno spomenikom prirode, počeće se primjenjivati do kraja godine, kazala je juče Anita Sajević, stručni saradnik ministra prostornog uređenja, obnove i povratka Srednjobosanskog kantona.
Dodala je će ubrzo biti završena studija upravljanja ovim, pet miliona godina starim jezerom, koja će precizirati mjere zaštite. Očekuje da će jedna od mjera biti
uklanjanje prvog reda- vikendica koje se nalaze odmah do jezera. Zoran Adžaip iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa, koja je pokrenula kampanju proglašenja ovog jezera spomenikom prirode i koja prati provedbu zakona o njegovoj zaštiti, tvrdi da će plan upravljanja biti urađen do 7. novembra, što je bio rok. Adžaip ističe da Vlada SBK do kraja novembra treba usvojiti ovaj plan, te odrediti upravitelja jezerom.
“Prije godinu dana je donesen zakon, a šest mjeseci kasnije trebalo je da bude završen plan upravljanja, ali sve je teklo sporo zbog administracije. Jezero je u lošem stanju. Tek kad počne primjena mjera zaštite i kada inspekcija počne kažnjavati neodgovorne, ovaj spomenik prirode će zaista biti zaštićen”, kaže Adžaip.
Podsjeća da endemske biljne i životinjske vrste Prokoškog jezera ugrožava kanalizacija, koja se iz vikendica izgrađenih uz njegovu obalu direktno izlijeva u vodu, te smeće koje građani ostavljaju nakon izleta. Dodao je da su zakonom zabranjene roštiljade, ispaša u blizini jezera i kupanje u jezeru, ali da to niko ne poštuje.
M.RENER – Nezavisne novine

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.