Alarmantni rezultati istraživanja u svijetu – More će ostati bez riba

Od 1950. do 2003. godine nestalo 65% riblje populacije.Potpuni kolaps 2048.godine.
Nastavi li se prekomjerni ribolov i zagađenje mora sadašnjim tempom, u idućih 50 godina doći će do kolapsa svjetske riblje populacije, upozorio je u časopisu Science kanadski istraživač dr. Boris Vorm sa Univerziteta Dalhouie u Halifaxu.
On je bio voditelj međunarodnog tima stručnjaka koji su u protekle četiri godine analizirali globalne trendove u svjetskom ribarstvu. U sklopu studije stručnjaci su istraživali zaštićena morska područja, izveli niz kontroliranih eksperimenata te analizirali povijesne podatke o ribolovu u posljednjih hiljadu godina.
“Mi smo izvukli sve podatke o ribolovu u razdoblju od 1950. do 2003. godine u 64 velika morska ekosustava koja su davala 83 odsto doprinosa globalnom ribolovu u proteklih 50 godina”, izjavio je Boris Vorm Njujorškom Tajmsu naglasivši da su njegove kolege u tim područjima istraživali ribe, školjke, ljuskare, rakove i beskralježnjake, dakle praktično sve morske vrste što ih ljudi konzumiraju.
Analiza podataka pokazala je da je čovječanstvo od 1950. do 2003. izgubilo
65 odsto promatrane populacije riba. Istraživanja su pokazala i da je 2003. godine 29 odsto vrsta bilo na rubu kolapsa. Dr. Vorm rekao je novinarima kako je podatke prvi put analizirao na svom laptopu okružen studentima koji su čekali ispit. Kada je dobivene podatke ekstrapolirao kako bi uočio buduće trendove, shvatio je da će 2048. godine doći do potpunog kolapsa svjetske populacije riba.
“Naježio sam se i rekao: to ne može biti istina”, prisjetio se Vorm. On je zatim sa suradnicima više puta analizirao podatke. No, kompjuterske su analize uvijek izbacivale 2048. kao godinu kolapsa svjetskog ribolova. Vorm je, međutim, rekao da još nije kasno da se situacija preokrene: tako dugo dok su morski sustavi biološki raznoliki, oni se mogu oporaviti, naravno pod uslovom da se smanje ribolov i zagađenje.

Pročitajte i:   Prizor na Jablaničkom jezeru je zastrašujuć, šta je uzrok?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.