EkologijaNajnovije vijesti

Da li je ugrožen resurs pitke vode u glavnom gradu

U cijelom Sarajevu nema nijedan prečistač fekalija.Prijeratni kolektor u Butilama više ne radi.Vodu zagađuju i praonice.
Nijedna od osam gradskih rijeka koje se zbog konfiguracije terena slijevaju prema Ilidži, nema kolektor za prečišćavanje fekalija. Tako se sve rijeke koje dospiju u vodozaštitnu zonu miješaju s pitkom vodom i ponovo se vraćaju do krajnjeg potrošača – čovjeka, kaže Nazim Mahmutović, šef stručne službe za koordinaciju rada mjesnih zajednica Općine Ilidža.
Septičke jame
– “Prije rata postojao je prečistač u Butilama, ali on više nije u funkciji. Za njegovu obnovu potrebna su višemilionska sredstva koja ni Općina ni Kanton nemaju. Međutim, problem se može riješiti ako se na svakoj rijeci izgradi prečistač i tako bi se ilidžanski bazen akumulirao čistom pitkom vodom” – kaže Mahmutović.
Pitku vodu, ističe on, ugrožava i
8.000 septičkih jama na području Osjeka i drugih novoizgrađenih naselja na Ilidži.
– “Za spajanje domaćinstava u Osjeku na kanalizacionu mrežu potrebno je položiti 200 kilometara cijevi. Od Kantona smo dobili dopis da za iduću godinu možemo kandidirati projekt u visini od 350.000 KM. Za toliko novca možemo obnoviti svega kilometar i po kanalizacije” – objašnjava Mahmutović.
Više hlora
Osim toga, opasnost po zdravlje stanovništva predstavljaju autopraonice i servisi vozila koji nemaju separatore prljave vode i ulja, koja na kraju kroz kišnu kanalizaciju dospijevaju u rijeke.
– “Sarajevo pretendira da bude metropola jugoistočne Evrope, a cijeli grad nema prečistač fekalija. Niko nema podatke niti brine o tome koliko je ugrožen resurs pitke vode u gradu. „Vodovod” stavlja pet puta više hlora u vodu nego što je standard kako bi se uništile silne bakterije i zbog toga se ne može utvrditi stvarno stanje kvaliteta vode” – kaže Mahmutović.
RAKOVICA BEZ PITKE VODE
Iako s područja Ilidže pitka voda dospijeva u cijeli grad, mještani Rakovice vodu crpe sa 16 lokalnih i improviziranih izvorišta. Ta količina vode nije dovoljna za oko 4.000 stalnih stanovnika, a vikendom ih u ovom naselju bude i do 12.000.
– Prije pet godina ovaj problem smo pokušali nametnuti Kantonu i uradili smo glavni projekt vodosnabdijevanja i uvođenja kanalizacije u Rakovici. Međutim, to bi nas koštalo 30 miliona KM, a mi ne možemo sami izdvojiti toliki novac. Da stvar bude još gora, snabdijevanje Rakovice pitkom vodom nije predviđeno ni usvojenim prostornim planom KS od 2003. do 2023. godine” – ističe Mahmutović.
N. P.- Dnevni avaz

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.