EkologijaNajnovije vijesti

Devet mjeseci nakon ekološkog incidenta

Optužnica protiv trojice radnika Elektroprivrede – Za ispuštanje trafo-ulja u Neretvu optuženi Salih Islamović, Halil Šašić i Edhem Šubara
Općinski sud u Konjicu jučer je potvrdio optužnicu koju je Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo protiv Saliha Islamovića, Halila Šašića i Edhema Šubare iz Jablanice, radnika “Elektroprivrede BiH”, zbog odgovornosti za ispuštanje više tona kancerogenog trafo-ulja iz blok-transformatora Hidroelektrane “Jablanica” u Neretvu. Ovo je za naš list izjavio kantonalni tužilac Nedžad Karalić.
Ovaj ekološki incident dogodio se 26. februara ove godine.
Islamović se tereti da je kao rukovodilac pogona HE “Jablanica”, u kojem je bio smješten rezervni blok-transformator, počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine i prijeti mu kazna od jedne do deset godina zatvora.
Stražari Šašić i Šubara terete se za
nesavjestan rad u službi i prijeti im kazna do tri godine zatvora. Sva trojica brane se sa slobode.
Na pitanje je li istraga o teškom ekološkom incidentu završena podizanjem ove optužnice, Karalić odgovara odrično i dodaje da Tužilaštvo nastavlja istragu radi utvrđivanja glavnog krivca za ispuštanje ulja u vodotok.
Koliko je ulja iscurilo
Karalić kaže da još nije utvrđeno koliko je ulja ispušteno u Neretvu. U rijeci, te akumulacijama HE “Grabovica” i HE “Salakovac” pronađeno je šest tona trafo-ulja, ali se pretpostavlja da ga je isteklo više.
F. VELE – Dnevni avaz

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.