Najnovije vijestiOstale vijesti

Senad Kurtagić, veteran sportskog ribolova – Mušičarenje, hobi i zanimanje.

Više od tri decenije Senad Kurtagić iz Bihaća se bavi sportskim ribolovom. Obzirom da su krajiške rijeke poznate po bogatstvu salmonoidnih riba, prvenstveno pastrmke, lipljena i mladice, to je Senada opredijelilo da se od malih nogu bavi sportskim ribolovom, prije svega varaličarenjem i mušičarenjem. Uvidjevši svu ljepotu krajiških rijeka i njihovo bogatstvo ribom, odlučio je da ugodno spoji sa korisnim. Stoga se ovaj vrsni ribolovac već odavno bavi i ribolovačkim turizmom, izradom i prodajom vještačkih autohtonih krajiških mušica kojima se je lovilo još prije pedeset godina. Danas se zato za ovog ribolovca veterana može reći da je zahvaljujući i ribolovu, između ostalog, postao i uspješan krajiški privrednik.
“Radim kao ribolovni vodič na svim našim vodama i to isključivo u fly-fischingu. Posjedujem nekoliko prodavnica ribolovne opreme i vještačkih mušica u Bihaću, Martin Brodu i u Kulen Vakufu u kojem i živim. U izradu vještačkih mušica uključio sam i veliki broj
privatnih lica i domaćinstava, pa sam tako uvezao privredu, sport, turizam i kućnu radinost u skoro cijeloj Krajini” – kaže Kurtagić.
“Za ribolov na našim vodama zainteresovani su mnogi ribolovci iz BiH, iz zemalja bivše Jugoslavije, a često vodim i ribolovce iz Švedske, Njemačke, Amerike… Sve ovo što radim ja sam i zapisao u svojoj praktičnoj knjizi -priručniku Vještačke mušice” -rekao je na kraju ovaj vrsni krajiški ribolovac.
Obzirom da je na pragu sezona lova mladice, kojom su još uvijek bogate krajiške vode, ovaj dugogodišnji sportski ribolovac očekuje dolazak već najavljenih grupa ribolovaca iz Švedske, Hrvatske, BiH.
R PROŠIĆ

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.