EkologijaNajnovije vijesti

Na mostarskim mostovima počela “Bitka za Neretvu”

MOSTAR  – Pet mostarskih udruga građana u suradnji s Pokretom građana “Dosta” iz Sarajeva danas u Mostaru organiziraju potpisivanje peticije u sklopu akcije “Bitka za Neretvu” koja je pokrenuta u svrhu sprječavanja izgradnje hidrocentrala na Neretvi.
Peticiju su organizirali Klub skakača u vodu “Mostari”, Udruženje “Djeca rata”, Udruga mladih aktivista županije (UMAK), Kajakaški te Ronilački klub “Brodari”. Akcija prikupljanja potpisa građana organizirana je na svim mostovima u središnjem dijelu Mostara.
Organizatori smatraju da su hidrocentrale prevladane u Europi te da bi u Hercegovini, koja je bogata suncem, bilo pametnije uložiti trud u razradu alternativnih izvora energije.
“Svi građani Mostara vole i cijene Neretvu i znaju što bi se dogodilo izgradnjom tih brana”, kazao je Demir Mahmutčehajić iz Pokreta građana “Dosta”.
“Vrlo se lako može uništiti gornji tok Neretve, a kada se brane naprave više se nikada
Neretva ne može vratiti u prvobitno stanje”, dodao je Mahmutčehajić.
Upozorio je da su zastupnici ideje o izgradnji brana u gornjem toku Neretve počeli potkupljivati stanovništvo u Glavatičevu, općina Konjic te da pojedini mediji otvoreno staju na njihovu stranu.
Organizatori današnje peticije očekuju da će prikupiti najmanje oko 4000 potpisa.
Inače, akciju pod nazivom “Bitka za Neretvu” već duže vrijeme vodi Udruženje za zaštitu okoliša “Zeleni-Neretva” iz Konjica.

Pročitajte i:   Poziv na Jadransko podunavski kup u disciplini 'mušičarenje' - Crna Gora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.