EkologijaNajnovije vijesti

Goraždanski Šeh-in planira milionske investicije

RAMOVIĆ – Želimo graditi mini centrale i na Prači – Konkurisali smo na dva tendera o dodjeli koncesija i to na rijeci Čemernici, općina Pale-Prača i rijeci Osanici, općina Goražde, kaže direktor firme Šeh-in, Muhamed Ramović
Nakon što je prije godinu dana preduzeće Šeh-in Goražde izvršilo dokapitalizaciju sa Unis institutom iz Sarajeva i time riješilo brojna pitanja i probleme fina-nsijske prirode, danas u planu ima realizaciju milionskih investicija.
Dva tendera
Jedne od njih su i ulaganja u hidropotencijal na području BPK Goražde kroz izgradnju mini hidroelektrana. Prva i izvjesna za koju su od Vlade Kantona dobili koncesiju je minihidrolektarana Osanica 5.
– “Konkurisali smo na dva tendera o dodjeli koncesija i to na rijeci Čemernici općina Pale-Prača i rijeci Osanici općina Goražde.Za Osanicu smo nakon potrebne procedure dobili saglasnost od Vlade Kantona i dodijeljena nam je koncesija. Trenutno su u toku aktivnosti na prikupljanju
ponuda za odabir izvođača za izradu izvedbenog i glavnog projekta.Taj proces bi trebao biti završen do kraja ovog mjeseca, dok bi početak građevinskih radova trebao započeti u maju 2007. godine. Mi tu planiramo investirati oko 1.200.000 KM “-kazao je Muhamed Ramović direktor ŠEH-IN dd Goražde.
Veliki interes
Dodaje da očekuje da se kroz izgradnju minihidrolektrane koja bi dnevno proizvodila 250 KW uposli oko 50-tak radnika dok bi po završetku posla, odnosno puštanja u pogon minihidrolektrane za stalno uposlila dva čovjeka. Interes za ulaganje u hidropotencijal preduzeće Šeh-in iskazalo je i za rijeku Praču.
– “Pored minihidro-lektrane na Osanici mi imamo planove za ulaganje i na rijeci Prači. Tu imamo ideju o gradnji hidrolektrana sa mnogo većim kapacitetom i tu planiramo uložiti oko deset miliona maraka. To smo predočili ljudima iz Vlade Kantona i sada čekamo odgovore”- kazao je Ramović. R. B.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.