EkologijaNajnovije vijestiOstale vijesti

Naši endemi

BiH je poznata u Evropi, pa i šire, po svojim prirodnim ljepotama, a naročito po rijekama i njenim ribama koje jedino na svijetu žive u našim vodama. Zato se i zovu endemične i zato se njihovim ugrožavanjem našoj zemlji, sportskim ribolovcima, biolozima, ekolozima i ihtiolozima nanosi nenadoknadiva šteta. Mnoge ove ribe su u opasnosti od nestanka i pitanje je dana kada će potpuno nestati i kad će ih budući naraštaji gledati samo na slikama, ukoliko se neko i sjeti da ih fotografiše.
Endemične vrste riba u našoj zemlji žive u većini slučajeva u kraškim rijekama Hercegovine i za te vode kažemo da pripadaju jadranskom slivu. Te vode su: Neretva, Buško jezero, Rama, Buna, Drežnica, Trebišnjica, Bregava, Trebižat, Hutovo blato, Boračko, Jablaničko, Ramsko, Bilećko, Nevesinjsko jezero… Ove ribe su prisutne i u mnogim ponornicama Livanjskog, Duvanjskog, Glamočkog i Gatačkog kraja (rječica Fatnica).
Najpoznatije naše endemične ribe su: glavatica (Salmo marmoratus), neretvanska mekousna pastrmka {Salmothyumus obtusirostris axyrhyunchus), gaovice (Pboxinellus),lički pijor {alepidotus), strugač (Leuciseus svallize), sval (L. svallize zrmanjae), turski klijen (L turskyi turskyi), sitnoljuskavi klijen (L turskyi terriellus), podbila (Cbondrostoma phoxinus), podustva (Ch. kneri), oštrulj (Aulopuge hugeli), zubatak (Salmo dentex) i druge.

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.