EkologijaNajnovije vijesti

Apel speleološke Udruge Vjetrenica – Popovo polje

Čovječje ribice nisu za tegle!
Bilo kakvo izdvajanje tog i drugih krških endema izvan njihovog staništa je protivprirodno i kažnjivo djelo, upozoravaju speleolozi Vitinjane i bh. vlasti

U povodu vijesti o pronalasku veće populacije čovječje ribice u Vitini kod Ljubuškog, Speleološka udruga Vjetrenica – Popovo polje upozorava da je bilo kakvo izdvajanje tog i drugih krških endema izvan njihovog staništa, pa čak i za potrebe naučnih istraživanja, bez adekvatnih dozvola, protivprirodno i kažnjivo djelo.
Nadzirati vraćanje
– U medijima je objavljeno da je u Vitini tokom radova na vodovodu pronađeno više od trideset primjeraka čovječje ribice. Navodi se da su “Vitinjani
ulovili sedamnaest primjeraka, ali su dvanaest vratili u njihovo prirodno okruženje, a ostatak su smjestili u posudu koju su prilagodili mračnim uvjetima kakve zahtjeva ova vrsta”.
Pozivamo nalaznike da odmah vrate’ primjerke u njima prirodni ambijent, a vlasti da osiguraju i nadziru to vraćanje.
Sve što se u ovakvom slučaju smije napraviti jeste da se primjerci u svijetu najpoznatijeg našeg endema fotografiraju. Bez sumnje radi se o njihovom važnom nalazištu i ujedno području u kojem je prije 110 godina čovječja ribica prvi put naučno zabilježena na du BiH – napominju iz Udruge.
Ugroženo bogatstvo
U saopćenju Udruge napominje se da se, prema javnim podacima iz 1983. godine, uz obale Trebišnjice nalazi oko 40 lokaliteta pojavljivanja čovječje ribice, “što je tada bilo polovica njenih ukupnih nalazišta uopće”.
– No, od tada se broj nalazišta od Slovenije do Crne Gore učetverostručio, ali za BiH nije registrirano nijedno novo nalazište. Razlozi su ne samo u činjenici da se u BiH nitko time naučno ne bavi, nego i u sve češćim uništavanjem prirodnih staništa kakav je primjer i u Vitini.
Područje bh. krša spada u svjetski najbogatija staništa podzemnom faunom. Ta fauna predstavlja veliko bogatstvo bh. prirode, ali je sva ugrožena i zakonom zaštićena – upozoravaju iz Udruge.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.