EkologijaNajnovije vijesti

Čovječije ribice u Vitini

Brojni znatiželjnici i novinarske ekipe opsjedaju Vitinu – Čovječje ribice postale atrakcija. Djeca od roditelja traže da im čovječje ribice ubace u akvarije tj.da im postanu kućni ljubimci.
LJUBUŠKI – “Jao,kakvo je ovo čudo. Kako se ovo zove? Jesu li to male jeguljice?”, zapitkuje svoje starije susjede mala Magdalena Paradžik u ljubuškom naselju Vitina dok svi s čuđenjem razgledavaju čovječje ribice koje su se pojavile u kanalu nove vodovodne mreže za ovo i susjedna ljubuška naselja.
Tako su čovječje ribice iz Vitine proteklog vikenda postale
najveća atrakcija u Hercegovini, a uz mještane i građevinske radnike zbunjeni su i biolozi i svi drugi istraživači podzemnog životinjskog svijeta.
Otkud čovječje ribice u Vitini pitanje je na koje će odgovor ovih dana tražiti i stručna istraživanja, a svakako najveće iznenađenje je činjenica da je samo na jednom mjestu u kanalu pronađeno skoro trideset i velikih i malih čovječjih ribica. Radovi na sanaciji vodovodne mreže u ovom dijelu ljubuške općine su obustavljeni, a svi su uvjereni kako će se pronaći još dosta ovih endemskih životinjskih vrsta.
Kako čovječje ribice u svijetu nastanjuju špilje i podzemne vode, otkriće u Vitini je poremetilo sve dosadašnje znanstvene teze o životu ovih zanimljivih stvorenja.
-Uvjeren sam da su ispod Vitine nekakve špilje u kojima su se nastanile i ove čovječje ribice koje prvi puta vidim u životu – govori jedan mlađi gospodin dok mobitelom snima ulovljene čovječje ribica u plastičnoj posudi.
Naravno, klinci su sa zanimanjem tažili čovječiju ribicu, jer do sada su je gledali samo u knjigama.
Novinari opsjedaju Vitinu

Pročitajte i:   Emir Dedić na pecanje ne ide bez Senade: Ona je moj ribolovac, a ja sam majstor (VIDEO)

Brojne novinarske ekipe iz cijele BIH i Hrvatske opsjedaju Vitinu, a čovječje ribice su tražene i gledanije više nego estradne zvijezde ili skupo plaćeni manekeni. Najviše se vesele djeca koja mole svoje roditelje da im ove ribice ubace u akvarije, tj.da im budu kao kućni ljubimci.
FRANO MATIĆ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.