Najnovije vijestiVremeplov

Da sačuvamo od zaborava – Razgovor s povodom – Manja Alagić

Za samo pet godina, koliko se bavi sportskim ribolovom. 11 – godišnja djevojčica iz Sarajeva osvojila niz medalja i pobjedničkih pehara na kantonalnim prvenstvima.
Razgovarao: Mirsad Pehilj
Sarajka Manja Alagić, sa svojih 11 godina uspjela je već uknjižiti bezbroj pehara i medalja na ribolovnim takmičenjima u disciplini ulov ribe udicom na plovak. Bila je nekoliko puta prva na kantonalnom i takmičenju ribolovaca sarajevskog udruženja, a osvajanjem ovogodišnjeg trećeg mjesta u majstorici održanoj u Bosanskoj Gradišci, što joj nažalost nije bilo dovoljno za plasman u reprezentaciju BiH. Ali, s obzirom na njen karakter i upornost očekivati je da će
to postići u narednom periodu. Bez sumnje, radi se o pravom bh. ribolovnom dragulju pred kojim je uistinu blistava karijera.
Manja,s obzirom na tvoje godine (rodjena 16.03. 1989.) šta je bilo presudno za toliku ljubav prema ribolovu ?
-Sa svojom porodicom sam odmalena odlazila na izlete u prirodu, kraj rijeka i jezera. Moj otac Mirsad, koji je takodje nekoliko puta nastupao za reprezentaciju BiH, puno je pažnje posvećivao mom bratu Emiru jer je želio da on krene njegovim stopama. Slušala sam kako sa puno strpljenja Emiru objašnjava tehniku zabacivanja plovka. To njegovo forsiranje kod mene je izazvalo nekakav inat i izrazila sam želju da i ja probam zabaciti plovak. Otac mi je to uslišio i od tada do danas pratim ga u stopu prilikom njegovih odlazaka u ribolov. Inače, ribolov je u našoj porodici neka vrsta tradicije jer je ribario i moj rahmetli dedo Abdulah, kao i moj, nažalost, rahmetli amidža Zlatko, koji je prije proteklog rata bio jedan od najboljih bh. ribolovaca.
Bolja i od seniorki
Odlična si učenica V-l razreda osnovne škole “Skender Kulenović”na Dobrinji a ribolovom se aktivno baviš već petu godinu. Kako uskladjuješ obaveze prema školi i svom hobiju?
-U školi zaista imaju puno razumijevanja prema meni i mom sportu tako da imam punu podršku prilikom odlaska na takmičenja. Stoga, veliku zahvalnost dugujem mom razredniku Siniši Čoliću, direktorici Aidi Muhić i ostalim mojim nastavnicima.
Do sada si ostvarila niz značajnih rezultata. Možeš li izdvojiti najdraži?
– Za proteklo vrijeme koliko se bavim sportskim ribolovom bila sam nekoliko puta prva na udruženjskom i kantonalnom takmičenju. Jedan od većih uspjeha je i treće mjesto na prošlogodišnjem 6. državnom prvenstvu za kadete i juniore u Maglaju. Značajan uspjeh je i treće mjesto u majstorici koja je nedavno održana u Bosanskoj Gradišci.
Nedavno si na takmičenju zabilježila bolje rezultate i od seniorki. Dali je bilo treme s obzirom da su se u istoj kategoriji nadmetale pionirke, omladinke i seniorke?
-Da, to je meni jedna od dražih pobjeda. Bilo je to ove godine na takmičenju u organizaciji ribolovnog društva “Kreka” iz Tuzle, na jezeru Modrac. Osvojila sam prvo mjesto u veoma jakoj konkurenciji žena. Bilo je malo treme jer su se pionirke, omladinke i seniorke takmičile u istom rangu Ipak, bila sam najbolja osvojivši 3.055 bodova ili grama ulovljene ribe za dva sata takmičenja i ta zlatna medalja m je posebno draga s obzirom na jaku konkurenciju.
“Sabur” tehnika
♦ Da li imaš posebnu tehniku i koje štapove koristiš na takmičenjima?
– Pripreme za takmičenja su neophodna i sa svojim ocem na treninzima uvježbavam sve, od pripreme hrane i primamljivanja riba, do ispitivanja dubine i uvježbavanja tehnike zabacivanja plovka. Stil koji koristim moj otac naziva “sabur tehnika” s obzirom da sve radim bez žurbe i nervoze, po ustaljenom redu – od razvlačenja štapova, ispitivanja dubine, postavljanja čuvarice (mreže) i pripreme hrane za ribe. Za vrijeme takmičenja koncentrišem se na plovak i pažljivo ga promatram. Inače, koristim tzv. pec-štapove različitih dužina, od dva do pet metara, iako mi je ovaj posljednji uistinu najteži i nerado s njim lovim. Takodje, u ribolovu se služim i teleskop štapovima sa mašinicom, ali moram priznati da ga ne upotrebljavam tako često.
Koju vrstu ribe voliš da loviš i koji ti je do sada najveći ulov?
– Što se tiče ulova moj najbolji rezultat je 4.680 bodova ili grama raznovrsne ribe , a pojedinačno moj najveći ulov je težak 1,3 kilograma . Bio je to cipol ulovljen na moru u Slanom. Inače, posebno ne izdvajam neku vrstu ribe koja mi ie specifična za ribolov.
S obzirom na tvoju veliku ljubav prema ribolovu imaš li razumijevanja od svojih prijateljica?
-Imam puno prijateljica koje vole ribolov. To su Nina, Alisa, Lejla i Nejra iz Sarajeva, Samra iz Hadžića, te Maja, Amela, Mija i Mirjana iz Tuzle. To su mi ujedno i velike rivalke. Ipak, baveći se pecanjem nisam zanemarila i ostale aktivnosti. Bavim se još manekenstvom, plesom, uživam u vožnji na rolama, a često se poigram i sa barbikama sa ostalim svojim drugaricama. Iskoristila bih ovu priliku da pozovem i sve ostale vršnjake da se uključe u udruženje sportskih ribolovaca Sarajevo i da pristupe maloj školi ribolova koju za vrijeme ljetnjeg raspusta organizuje Kantonalni savez sportskih ribolovaca Sarajevo. ■

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

A na OVOM LINKU je prošlogodišnja vijest koja potvrđuje da je ovaj razgovor od prije 6 godina, stvarno bio s velikim povodom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.