EkologijaNajnovije vijesti

Otpadne vode ponovo u Vrbanji

KOTOR VAROŠ – U Kotor Varošu i nekoliko kilometara nizvodno ka Banjaluci rijeka Vrbanja veći dio jučerašnjeg dana bila je prekrivena debelim slojem bijele pjene ispuštene iz lokalne kožare firme “Lucky leather” koja je zakupila dio preduzeća “Proleks”.
Ovo je samo jedan u nizu slučajeva kada je Vrbanja osvanula potpuno bijela – zagađena hemikalijama, ali preduzeća odgovorna za ispuštanje otpadnih voda nisu sankcionisana.
Načelnik opštine Kotor Varoš Radenko Čupić kaže da pjena potiče iz pogona “Boksvel” u preduzeću “Proleks”, koje je pod stečajem.
“Taj pogon zakupila je italijanska firma ‘Lucky leather’, čime je tridesetak porodica iz Kotor Varoša osiguralo izvor egzistencije. Uprava preduzeća dobila je sve dozvole, ali ne i za štavljenje kože”, kaže Čupić.
On je istakao da su stručnjaci Instituta za zaštitu zdravlja RS uzimali uzorke vode i da su nalazi pokazali
da u vodi nema štetnih materija po zdravlje ljudi i životinja.
“Ipak, nadam se da će novi vlasnik, poslije privatizacije, uložiti sredstva i u ugradnju prečistača otpadnih voda. Vrbanja je na sličan način zagađivana i prije rata, jer pitanje prečišćavanja otpadnih voda nije riješeno”, ističe Čupić.
Duška Stojanović, tehnički direktor “Lucky leathera”, međutim, tvrdi da oni uopšte ne štave kožu, jer za tim i nemaju potrebe budući da dobijaju već pripremljene materijale.
“Taj otpad nije iz naše firme. Vrbanja počinje da se pjeni nekoliko kilometara nizvodno, a ne od Kotor Varoša i našeg pogona”, kaže Stojanovićeva dodajući da je moguće da se radi o sabotaži i namjernom ubacivanju koncentrovanog deterdženta u rijeku ili da se u blizini njihove fabrike ispiraju cisterne poslije otkupa mlijeka.
Šefik Đuvelek, koji u Vrbanji lovi ribu već 25 godina i koji je nekada i radio u “Proleksovom” pogonu gdje se štavila koža, odveo je reportere “Nezavisnih” na mjesto gdje se iz kožare u rijeku ispuštaju otpadne vode. Dok priča o ovom ogromnom ekološkom problemu iz cijevi iz kožare i dalje je curila voda u Vrbanju.
“Sada kad je vodostaj rijeke nizak jasno se vidi šampon od ispiranja koža. Pojačan je i smrad jer se radi o štavljenju ovčijih koža. Ribe ne ugibaju odmah od ovog šampona, ali ih to tjera odavde. Zbog toga je sve manje ima, pa sada ovdje i ne lovimo”, kaže Đuvelek izrazivši bojazan da, ukoliko se ovome ne stane ukraj, uskoro u Vrbanji nizvodno od Kotor Varoša neće biti živog svijeta.
Komunalna policija čeka upute
Zorica Tovilović iz kotorvaroške Komunalne policije kazala je da je ovih dana pojačana koncentracija bijele pjene u Vrbanji u Kotor Varošu i nekoliko kilometara nizvodno.
“Obavili smo uviđaj i fotografisali te naslage koje se pojačavaju tamo gdje ima slapova a zaustavljaju tamo gdje je voda mirnija. Uzorke vode i otpada uzeli su 11. avgusta zaposleni u Institutu za zaštitu zdravlja RS. Čekamo rezultate njihovih analiza i upute”, kaže Tovilovićeva.
Inspekcija tri puta kontrolisala “Lucky leather”
Stevo Krajinović, iz Inspektorata RS, kaže da su inspektori, na dojavu, tri puta kontrolisali preduzeće “Lucky leather” u Kotor Varošu.
“Prvi put je ustanovljeno da su štavili kožu, opomenuli smo ih, pa su prestali. Utvrđeno je i da su štavljenje obavljali pomoću biljnih preparata koji su bezopasni po okolinu, iako sloj pjene na rijeci izgleda vrlo ružno”, rekao je Krajinović dodajući da čekaju rezultate analize uzoraka vode uzetih iz Vrbanje tokom posljednjih kontrola.
Krajinović je naglasio da će kontrole rada kožare pojačati i opštinske inspekcije iz Čelinca i Kotor Varoša.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.