EkologijaNajnovije vijesti

Vlada FBiH ne odustaje od gradnje novih hidroelektrana na Neretvi

Građani su protiv brana na Neretvi. OMV se pojavljuje kao financijer, a Energoinvest i Hidrogradnja bili bi graditelji.
Velika buka i prašina i dosta nepoznanica, nadvili su se nad planiranom gradnjom triju hidroelektrana u gornjem toku hercegovačke ljepotice Neretve, uzvodno od Konjica. Budući da se radi o velikom novcu, zainteresirani su i uključeni mnogi domaći i inozemni krugovi, pojedinci i lobiji, a također i ekolozi i zaštitari prirode kao i brojni građani koji se protive čovjekovu uplita-nju i nasilju nad prirodnim redom stvari.
Tvrtke iz Sarajeva
Sve je počelo u travnju 2004. godine kada je grupacija pod vodstvom Intrade energije iz Sarajeva, u kojoj su kao članovi dva sarajevska poduzeća Energoinvest i Hidrogradnja, podnijela samoinicijativnu ponudu Vladi FBiH za dodjelu koncesije za gradnju hidroelektrana. Otada su se vodile rasprave i donosili zaključci i odluke na različitim tijelima vlasti, a posljednja je odluka federalne vlade od 28. rujna ove godine, prema kojoj je “za objekte HE Glavatičevo (kompenzacijski bazen) te za HE i PHE Bjelimići, utrdena obveza o pristupanju dodjele koncesije za izgradnju po osnovu samoinicijativne ponude
sarajevske kompanije Intrade energije”. Intrade energija iz Sarajeva je privatna grupacija za proizvodnju i distribuciju električne energije, osnovana je 2003. godine, a iza nje stoji slovenski Istrabenz čiji je vlasnik austrijski OMV. U ponudi se pojavljuju kao financijeri, a Energoinvest i Hidrogradnja bili bi graditelji. Pojavile su se informacije da bi uložili 922 milijuna KM, prema nekim izvorima bilo bi to čak 1,2 milijarde KM, a tri hidroelektrane na kojima bi radilo između pet i šest tisuća radnika, bile bi gotove za šest godina. U ponudi stoji da bi koncesijski hidroelektrane koristilio 30 godina, a nakon toga bi njima raspolagala država te da bi godišnje država od njih ubirala u proračun 40 milijuna KM.
Marković u igri
Za posao je bio zainteresiran i Tehel na Čijem je čelu Ante Marković te još neke inozemne tvrtke, ali prema izjavama Vahida Heće, federalnog ministra energije, industrije i rudarstva, federalna će Vlada otvoriti razgovore s Intrade energijom, za koje konkurenti iznose nepovoljne podatke i optužuju vlast da im daju posao mimo uobičajenog zakonskog postupka.
Druga strana medalje su udruge zaštitara prirode i većina javnosti koji su izrijekom protiv novih brana na Neretvi.
IVAN KALEB – Večernji list

Pročitajte i:   Рибочуварска служба СРД Алаговац из Невесиња у борби против криволова

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.