EkologijaIz svijetaNajnovije vijesti

Projekat “Popis morskog života” ove godine slavi šest godina postojanja

Pronađeno stotinu novih morskih životinja
U svojoj šestoj godini trajanja projekat “Popisa morskog života” obavio je devetnaest ekspedicija, koje su iz okeanskih dubina izvukle petstotinak čudnovatih i prekrasnih novih vrsta. Jedna od tih vrsta slična je škampima i nazvana je Phronima. Sa stotinama srodnih vrsta pronađena je oko 5.000 metara ispod Sargaškog mora. Sve se one jedu međusobno, ali se hrane i organskim tvarima koje s površinskih voda padaju kao morski snijeg. Još je jedna vrsta izazvala pažnju Neoglyphea neocaledonica – koju su istraživači odmah prozvali “jurski škamp” jer se vjerovalo daje izumrla prije 50 miliona godina. Ali, nisu samo pojedini primjerci zavrijedjeli pažnju naučnika. Zahvaljujući novim senzorima oni su uočili i
kolosalno jato od osam miliona riba uz obale Nju Džersija.Jato je bilo veličine ostrva Menhetn u Njujorku. Istraživači su u jednoj od ekspedicija na sjevernom Pacifiku i južnom Atlantiku snimili i podvodne hidrotermalne ispuste, gdje se razvio život koji egzistira isključivo na toplini vode, bez ikakvog uticaja Sunca. 
Uspjeli su snimiti i Pompejevog crva, za kojeg se vjeruje daje biće koje najbolje podnosi visoke temperature na Zemlji. Cavolinia uncinata je puž otvorenog okeana s kućicom velikom do jednog centimetra. Hrani se tako da izlučuje veliku hranidbenu mrežu ili mjehuriće u koje se lijepi hrana. Zatim samo proguta mrežu. “Popis morskog života” će trajati do 2008, a rezultati će biti analizirani 2009. i 2010. godine. Naučnici namjeravju dobiti potpuni opis onoga što je živjelo, što živi i što će živjeti u okeanima. “Svaka ekspedicija otkriva nove ljepote okeana, a s povratkom svakog broda sve je jasnije da u godinama koje dolaze istraživače čekaju još mnoga otkrića”, kaže Fred Grassle, voditelj naučnog odbora projekta. Ove godine je u 19 ekspedicija učestvovalo 2.000 istraživača iz 80 zemalja. Na Antarktiku trenutno traje dvadeseta. Naučnici koriste i satelite kako bi pratili kretanje više od 20 vrsta, uključujući morske pse, morske lavove, albatrose i lignje.
(Net.hr)

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.