EkologijaNajnovije vijesti

Protestni skup u Lađanici kod Glavatičeva

Protiv gradnje elektrana u gornjem toku Neretve
KONJIC –
Na mjestu gdje se predviđena gradnja jedne od dvije velike HE u gornjem toku rijeke Neretve, u selu Lađanica kod Glavatičeva, u subotu tačno pet do dvanaest mještani ovog sela održali su protestni skup protiv gradnje brana.
Okupljenim mještanima i brojnim prijateljima Neretve iz Konjica, Jablanice, Mostara i Sarajeva svoja stručna mišljenja p tome zašto reći NE izgradnji velikih brana iznijeli su prof. dr.Sulejman Redžić i prof. dr. Ibrahim Bušatlija.
Prof. dr. Sulejman Redžić kazao je kako bi se gradnja HE u ovom području negativno odrazila ne samo na biljni i životinjski svijet već bi takvi zahvati neminovno doveli i do promjena klime, što bi imalo za posljedicu i negativan utjecaj na život i zdravlje ljudi. Prof. dr. Ibrahim Bušatlija posebno je ukazao na problem
erozije tla u ovom području, zbog čega ovdje nije moguća nikakva gradnja.
“Gradnja na ovakvom području prava je hrabrost, ali i veliki rizik”, kazao je Bušatlija navodeći kako neke seizmičke karte ukazuju na fenomen koji prolazi kroz ovo područje. “Radi se o pukotini u zemljinoj kori koja seže do Albanije i dalje. Zbog toga bi i najmanja pomjeranja tla mogla biti katastrofalna”, poručio je Bušatlija.
“Želimo se snagom argumenata i pameti oduprijeti onome što bi ne samo promijenilo izgled ovog kraja već ga na neki način i uništilo”, kazao je književnik Sabrija Tucaković i dodao kako 62 domaćinstva ne žele iseljavanje i napuštanje domova, iako je gradnja brane predviđena samo 100 metra od prvih kuća u selu.
Prema riječima Sabrije Tucakovića, koji je na čelu Organizacionog odbora ovog protestnog okupljanja, želja mještana Lađanice je da javnost zna kako nisu svi mještani Glavatičeva i okolnih sela za izgradnju brana, kako se to u medijima u posljednje vrijeme iznosilo u više navrata jer, kako reče, “mnogi u ovo vrijeme mešetare i stanje predstvaljaju drugačijim od onog kakvo, ustvari, jeste”.
Mještani Ladanice u subotu su, osim svog odlučnog NE branama na ovom području, iznijeli i zahtjeve u kojima traže da Vlada Federacije povuče odluku o davanju koncesije firmi Intade energija, da zajedno sa Vijećem ministara donese odluku o trajnoj zabrani gradnje HE na Neretvi od Konjica do njenog izvora, te da se sliv Neretve sa Rakitnicom i Bjelašnicom proglasi nacionalnim parkom.
S. ĆUKLE – Oslobođenje

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.