EkologijaNajnovije vijesti

RAMA – U ramskom jezeru razina vode spala i više od 70 metara

Presušili izvori. Skoro tri mjeseca na ovom području nije bilo većih oborina
Nijedan živući Ramac ne sjeća se daje presušio izvor Rame. Izvor Buk po kapacitetu vode veći je i jači od Rame i – nema ga. Od izvora Krupica, ispod Matinih stina, nije ostalo ni traga, od Jelovca također. Kad nije bilo jezera, to su vode koje su stalno tekle i činile Ramu.
Znači, najprije gore Rama izvire – zamišljeno kaže Ivan Filipović pokazujući nam prema brdima -malo dalje je Buk, pa Prosik i Krupić, a evo sad nijedne od tih voda nema – dodaje, tvrdeći daje to poseban fenomen.
Izgubljeni orijentiri
Strše i po 25 metara visoki naplavi. Tek sramežljivo pri dnu korita leluja
ono malo vode što je ostalo od Ramskog jezera. Teškim koracima koji se valjaju u blatu Ramci hodaju uz vodu u Šćitu pokušavajući dokučiti odgovore. Govore nam kako je nekada Buk vrio pod vodom:
– Strašno je sad gledati suho korito Buka. Mnoge to zbunjuje jer on nam je bio važan orjentir – objašnjava Ivan, dodajući da su zatopljenja unijela promjene u prirodi koji ni najstariji ne pamte.
U ovo doba zima bi uvelike stezala, a temperature su išle čak i do 20 stupnjeva u minusu. Bijela prašina sramežljivo je pala po dijelovima Vran planine, vrhovima Resnice, Osojnici, padinama Ljubuše i Raduše.
Odgovor prirode
-Velike kiše nisu udarile od rujna. Da je bilo padalina, jezero bi se pružilo k'o more. Sjećam se da je samo jednom, za one vlasti, upravo u ovo doba godine, jezero bilo ovako malo – kaže 68-godišnji Ivan Pavlović Ivče dok s nama obilazi naplave.
– Baš sam gledao na televiziji kako prikazuju nekakvo zatopljenje i ozonski omotač. Kažu kako neće biti leda na Arktiku. Sve to priroda radi sama po sebi i, mislim, ona američka probanja – u povjerenju nam mudro zbori priznajući da od tolikih objašnjenja njemu tek sad ništa nije jasno.
– Svi se čude i o tome se stalno nešto šuška. Čim sjednemo u kavanu ili kad idemo na misu, samo se priča o globalnom zatopljenju i našim izvorima. Ta tri glavna izvora naš su ponos, što bismo mi ovdje bez njih. Voda ti je sve, a pogotovo nama koji smo naučili živjeti uz jezero i s njim – sa sjetom kaže Ivan Pavlović Ivče
No činjenica je da se nešto ozbiljno događa jer u jezeru je spalo vode i više od 70 metara.
Izvukli prirodi dušu
– Kad svjetskim stručnjacima ništa nije jasno, kako će biti meni, običnom čovjeku. Vode nema. Nije lijepo gledati ovo što je ostalo od jezera. Navikli se mi na drukčije.Nije lijepo vidjeti. Tko zna što će sve biti. Kako smo radili, ne trebamo ništa dobro očekivati, jer ne možete stotinama godina izvlačiti prirodi dušu i tražiti da uvijek bude svježa, zelena i lijepa – zamišljeno kaže Ivan vjerujući da Ramsko jezero nikad neće presušiti.
VESNA LETO – Večernji list

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.