EkologijaNajnovije vijesti

VRBANJA PONOVO NA ANALIZI

Institut za zaštitu zdravlja RS ponovo uzeo uzorak rijeke kod Kotor Varoša
KOTOR VAROŠ –
Radnici Instituta za zaštitu zdravlja RS u petak su ponovo uzeli uzorke rijeke Vrbanje kod Kotor Varoša radi analize škodljivosti otpadnih voda koje u ovu rijeku izbacuje preduzeće za preradu koža “Lucky leather”, rekao je Miodrag Petrović, zamjenik načelnika opštine Kotor Varoš i predsjednik Ekološkog udruženja “Opstanak”.
“Uzeli su i uzorke bijele pjene, odnosno deterdženta koji služi za pranje koža i koji u debelom sloju pluta Vrbanjom. Nalaze očekujemo do kraja sedmice”, rekao je Petrović, dodajući da je prethodno uzimanje uzorka obavljeno u avgustu kad je glavni tehnološki proces u fabrici već bio obustavljen, dok su ovi uzorci uzeti u toku procesa.
Petrović kaže da je u tom avgustovskom nalazu Instituta o kvalitetu vode u rijeci Vrbanji navedeno da se radi o vodi
visokog kvaliteta, dok je prema mikrobiološkim parametrima riječ o vodi dobrog kvaliteta (druga klasa). To, kaže, ne može odgovarati činjeničnom stanju u vrijeme kad je rijeka zagađena otpadnim vodama iz kožare.
“Otpad koji ističe iz fabrike mnogo pjeni jer se koristi dosta deterdženata za ispiranje. U vodotoku ima dosta otpadne vune i materija od koža”, kaže Petrović, dodajući da se širi neugodan miris.
Predsjednik Sportskog ribolovnog društva Kotor Varoš Predrag Kuzmić kaže da će, ukoliko se nešto ne preduzme, organizovati potpisivanje peticije za zabranu rada kožare.
“Ekološka šteta je ogromna. U Vrbanji je nemoguće loviti ribu, a nje skoro više da i nema”, kaže Kuzmić, dodajući da je “Proleks” prije rata radio puno više, ali da nikad rijeka nije bila ovoliko zagađena.
Preduzeće “Lucky leather” je vlasništvo Italijana Rufa Franćeska, a pod zakup je uzelo dio prostora u firmi “Proleks” koja je pod stečajem. Savjet mjesnih zajednica Čelinac zatražio je od Inspektorata RS hitno zaustavljanje zagađivanja, najavljujući blokadu puta Banjaluka -Kotor Varoš – Teslić. Stevo Krajinović, inspektor Inspektorata RS, kaže da su inspektori ove ustanove, na dojavu, tri puta išli u “Lucky leather” u Kotor Varošu, naglasivši da će ubuduće kontrole rada kožare u “Proleksu” pojačati i opštinske inspekcije Čelinca i Kotor Varoša.

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.