EkologijaNajnovije vijesti

ZARAZE VODOM – BiH prijete epidemije žutice i trbušnog tifusa

Rijeke zatrovane kanalizacijom. Većina klaonica u FBiH je u privatnom vlasništvu i ne zadovoljavaju propisane uvjete.
SARAJEVO –
Iako je Federalna uprava Civilne zaštite u Informaciji o stanju kretanja zarazih bolesti životinja na području FBiH napisala kako je u 2006. došlo do poboljšanja epizootiološke situacije, upozorili su kako se još uvijek šire mnoge opasne zarazne bolesti koje prenose životinje ali i ljudi svojim nemarom.
Trovanje Neretve
Klaonički otpad završava u rijekama poput Neretve, divlja odlagališta otpada su na nepropisnim mjestima, a kanalizacija i otpadne vode utiču u riječne vodotoke. Prema informaciji iz Federalne uprave civilne zaštite na ovakav način u vodu mogu prodrijeti uzročnici
crijevnih zaraznih bolesti, kao i epidemija zarazne žutice, enterocolitisa, trbušnog tifusa i duge opasne bolesti. Glavni veterinarski inspektor Sarajevske županije Hasan Džinić u jednom od istraživanja CIN-a upozorio je da nekontrolirano odlaganje klaoničkog otpada može biti ekološka bomba jer treba proći i do 40 godina dok se potpuno ne raspadnu leševi životinja.
Čapljinsko smetljište
On je naglasio mogućnost prenošenja zaraznih bolesti preko ptica i pasa lutalica koji lako mogu doći u kontakt sa deponijama na koje se odlažu ostaci zdravih i bolesnih životinja. Prema podacima sa terena, većina klaonica u FBiH je u privatnom vlasništvu i ne zadovoljavaju propisane uvjete. Nepropisno se ispuštaju otpadne vode u vodotokove, te je voda zbog toga opasna i otrovna. Slučaj divljeg odlagališta otpada kod Čapljine pokrenuo je nedavno u Hercegovini mnoga pitanja. Čak je i Općinsko vijeće Čapljine donijelo odluku o izmještanju ovog divljeg odlagališta na kojem su pored ostalog otpada, završavale i ubijene životinje zbog opasnosti za zdravlje stanovništva, te neposrednoj blizini Neretve. Istraživanja su pokazala da za sada nitko ne može kontrolirati koji otpad završava u rijekama iz kojih idu i mnogi gradski vodovodi, pa je prijetnja ovih epidemija vrlo realna.
Zaštititi izvore
Federalna uprava Civilne zaštite predložila je niz mjera radi poboljšanja stanja, uključujući izradu programa zaštite svih izvora vode i sanacije svih nelegalnih odlagališta otpada u FBiH, te izmjene Zakona o veterinarstvu kako bi se u općinama ustrojili poslovi i zadaci sanitarnog inspektora.
Večernji list

Pročitajte i:   Bilten Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na hranilicu - Feeder

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.