Čovječja ribica kod Lušci Palanke

PRIJEDOR – Sedamdesetogodišnji starina Petar Brkljač iz sela Suvaja kod Lušci Palanke nije ni slutio da će u poodmaklim godinama dočekati da se za njegovu kuću i dvorište u kojem se nalazi pećina zainteresuju speleolozi, ronioci i novinari.
Čudo u Brkljačevom dvorištu i njegovoj pećini pronašli su ovih dana prijedorski ronioci, koji su sasvim slučajno, istražujući pećine ovog kraja, došli i u selo Suvaja.
Vanja Rađenović, koji je bio u ekipi speleo-ronilaca iz Prijedora, kaže da su za pećinu u dvorištu Petra Brkljača slučajno saznali od mještana i njihovih priča da se baš u toj pećini nešto krije.
“Mislili smo pećina, ko pećina, spustićemo se u nju pa da vidimo o kakvom se čudu radi. Na kapiji nas je dočekao Brkljač i kazao da mi nismo prvi posjetioci ove njegove pećine, te da razni ljudi u nju silaze godinama i iz nje nešto nose, tvrdio je,
čudne ribe”, govori Rađenović, koji se sa ostalim roniocima spustio u Brkljačevu pećinu, prepunu malih jezera i u jednom od njih zaista ugledao čudo.
“Očima nismo mogli vjerovati ni ja ni moji drugovi kada smo u ovoj spilji punoj stalaktita i stalagnita ugledali, ni manje ni više, nego čovječju ribicu”, govori Rađenović.
Dodaje da je ekipa prijedorskih speleo-ronilaca dobro pregledala ovu endemsku vrstu vodozemca, koja se do sada jedino mogla vidjeti u Sloveniji, a pronađena je odnedavno i u spiljama u Trebinju.
“Bila je riječ o pravoj čovječjoj ribici, koju smo na ekskurzijama viđali u Postojnskoj jami. Kada smo to rekli starini Brkljaču, on se i nije puno začudio. Kazao nam je da mu je tek sada jasno zašto su ovu njegovu pećinu i godinama prije posljednjeg rata upravo obilazili baš Slovenci. Oni su, kako tvrdi Brkljač, iz nje uvijek odnosili neke ribice i nisu se više vraćali”, govori Rađenović.
Starac će sa ovom svojom pričom o postojanju čovječje ribice u Suvaji kod Sanskog Mosta, kako kaže, upoznati i lokalne vlasti Prijedora i Sanskog Mosta.
“Upravo iz razloga da se ovo mjesto obilježi i uđe u turističke prospekte, a Petar Brkljač u čijem se dvorištu nalazi pećina sa čovječjom ribicom konačno nagradi što je godinama i ne znajući zaslužan za čuvanje ovog čuda”, vele članovi prijedorskog Ronilačkog kluba “Sana”, koji su napravili i video-zapis ove pustolovine u selu Suvaja.
D. Kovačević – Nezavisne

Pročitajte i:   Važno obavještenje iz USR „NERETVA 1933“ Mostar: Odgađa se ribolovna sezona u HNŽ-u

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.