Građani protiv gradnje hidrocentrale u Ustikolini

Politički interesi iza uništavanja Podrinja ◙ Stručnjaci kažu da ni jedan argument ne govori u prilog gradnji
FOČA –
U sklopu aktivnosti koje provodi Udruženje ribara Halil Sofradžija iz Ustikoline, koje se oštro protivi izgradnji HE Ustikolina, u tamošnjem Domu kulture organizirana je tribina i iznijeti argumenti protiv gradnje elektrana.
Tribinu, na kojoj su govorili stručnjaci prof. dr. Avdo Sofradžija, Muriz Spahić i Sulejman Redžić su s pažnjom pratili ne samo članovi udruženja ribara i drugih nevladinih organizacija, već i predstavnici vlasti – premijer BPK Nazif Uruči i načelnik Općine Foča-Ustikolina Zijad Kunovac.
Uvodničar Admir Kuljuh kazao je “da hidroelektrane ne donose ništa dobro”, što je potvrdilo ubjeđenje građana da ostanu istrajni u sprečavanju gradnje hidroelektrane.
“Lokalna zajednica će ovdje imati odlučujuću ulogu, ali znajte da prema onom do čega smo došli kolege i ja u naučnim istraživanjima, ne postoji niti jedan argument koji bi nas mogao opredijeliti da damo saglasnost gradnji ove hidroelektrane. Smatram da je kranje vrijeme da onima koji zagovaraju gradnju kažete da ovdje nemaju šta tražiti”, istakao je Sofradžija, koji je podsjetio da je projekat napravljen u Beogradu.
Spahić, inače profesor hidrologije, kazao je da projekat ima niz promašaja, a da nema nikakvo ekonomsko opravdanje. Istaknuto je da se od Podrinja pokušava napraviti ekološka kolonija, što ima “duboku političku dimenziju”.
Građani su poručili da će istrajati u tome da Drina ostane kakva jeste. I kazali da su, nasuprot elektranama, tu prirodna bogatstva, turizam i ribarenje.
E.A. – Oslobođenje

Pročitajte i:   OSR Konjic: Ne pada kiša da zamuti Neretvu već da svaki zagađivač ostavi svoj trag

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.