EkologijaNajnovije vijesti

SARAJEVSKI VODOTOCI “DOŠLI GLAVE” ILIDŽANSKOM KOORDINATORU ZA INFRASTRUKTURU NAZIMU MAHMUTOVIĆU

Zbog javne priče o vodi dobio krivičnu prijavu i suspenziju • Tretiramo ga kao osobu koja bi mogla biti osumnjičena za uznemiravanje javnosti, potvrdili iz sarajevskog Tužilaštva • Jedva čekam da se otvori istražni postupak jer nisam rekao još pola toga što sam imao, kaže Mahmutović
Podnošenje krivične prijave protiv Nazima Mahmutovića, koordinatora u odjelu za infrastrukturu u opštini Ilidža, i njegova suspenzija s posla, odnosno slanje na prinudni godišnji odmor, epilog je prošlog mjeseca pokrenute rasprave o kvalitetu vode koju piju građani Sarajeva.
Pokrenuta istraga
– Imam informacije da je protiv mene podnesena krivična prijava zbog mojih izjava, odosno zbog navodnog uznemiravanja javnosti. Očekujem da se otvori istražni postupak protiv mene, koji je pokrenuo kantonalni tužilac Branko Šljivar. Jedva čekam, jer nisam rekao još pola toga što sam imao -kazao je za “San” Mahmutović, za sada se suzdržavši od bilo kakvih daljih komentara o kvalitetu vode koju pijemo.
U Tužilaštvu Kantona Sarajevo potvrdili su nam da su pokrenute predistražne radnje u vezi sa ovim slučajem.
– Trenutačno prikupljamo podatke i istražujemo informacije koje se tiču navoda o zatrovanoj vodi u Sarajevu. Nazima Mahmutovića tretiramo kao osobu koja bi mogla
biti osumnjičena za uznemiravanje javnosti – potvrdio je za naš list portparol Tužilaštva Oleg Čavka.
Podsjećamo, Nazim Mahmutović je zatalasao javnost iznošenjem informacija da su svi sarajevski vodotoci zagađeni i da građani Sarajeva piju vodu sumnjive higijenske ispravnosti. Kako tada, tako i jučer, prozvani su ostali pri svojim tvrdnjama da je kvalitet sarajevske vode za piće neupitan.
– Posljednje analize uzoraka vode su pokazale uredne nalaze – bio je kratak kantonalni ministar prostornog uređenja i okoliša Zlatko Petrović.
Med i mlijeko
Iz “Vodovoda i kanalizacije” također tvrde da “građani nesmetano mogu koristiti vodu za sve namjene”.
– Kvalitet vode nikada nije bio upitan i nikada nije zabilježen nijedan incident, niti sumnja u ispravnost vode, zbog kojeg bi bilo isključeno snabdijevanje grada vodom. Tvrdnja gospodina Mahmutovića o fekalnom zagađenju vode za piće i enormno visokom rezidijumu klora kojim se pokušava anulirati fekalno zagađenje vode je netačna, a rezultat je potpunog nepoznavanja problematike kontrole i kvaliteta vode za piće i normi kvaliteta – kazala je za “San” direktorica pogona ” Vodovoda i kanalizacije” Muamera Srna, napomenuvši da čak ni obilne padavine, kakve bilježimo posljednjih dana, nemaju negativan uticaj na kvalitet vode za piće.
– S obzirom da se 90 odsto od ukupnih količina vode eksploatiše iz dubokih bunara, kiša i snijeg nemaju uticaj na kvalitet vode, već, naprotiv, doprinose poboljšanju stvaranja zaliha u podzemnoj akumulaciji – istakla je ona. RM

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Započela udruženjska 'Mala škola ribolova'

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.