Završna faza zaštite hercegovačke rijeke s devet imena

Trebižat park prirode u 2008. • Završnu riječ o projektu dat će nova federalna vlada
Vrijedan eko projekt “Zaštita rijeke Trebižat kroz kategorizaciju parka prirode”, koji u suradnji s partnerskom organizacijom ED “Staro Hardomilje” Ljubuški uspješno realizira EU “Lijepa naša” iz Čapljine, nakon godinu dana trajanja ulazi u završnu fazu. Uz Europsku uniju, koja je financirala spomenuti projekt, kao suradnici pojavljuju se i općine Čapljina, Ljubuški i Grude, kroz koje i protječe ta hercegovačka rijeka ljepotica od svoga izvora do ušća u Neretvu.
Kategorizacija
Stručni dokument ovog projekta prošao je javni uvid putem javnih rasprava koje su u studenome održane u
Ljubuškom, Čapljini i Grudama. Sukladno primjedbama i prijedlozima ponuđeni je dokument usklađen, korigiran i kao konačna verzija dostavljen općinskim vijećima na razmatranje. Donošenjem Odluke o pokretanju procedure stavljanja područja uz rijeku Trebižat u kategoriju parka prirode (zaštićeni krajolik) od općinskih vlasti ne traži se izravno financiranje, ali ih se obvezuje na sudjelovanje u daljnjim aktivnostima u vezi sa zaštitom te rijeke. Nakon što su općinske vlasti ‘položile ispit’ otvorena je mogućnost pokretanja zakonske procedure prema višim razinama vlasti, a to su Županija i Federacija BiH.
Ponornica
– Kao treća i završna faza slijedi izrada i financiranje fizbiliti Studije ekonomske opravdanosti proglašenja područja u kategoriju parka prirode. To je obveza viših razina vlasti, s time da Parlament FBiH treba donijeti i Zakon o proglašenju područja zaštićenim.
No, bojim se ako ustroj vlasti potraje, da će to onda bila kočnica za projekt. Ne bude li nekih većih zastoja na terenu realno je očekivati da tijekom 2008. godine rijeka Trebižat bude proglašena parkom prirode – rekao nam je Marinko Dalmatin, predsjednik Ekološke udruge “Lijepa naša”. Trebižat je jedina ponornica u Europi koja devet puta nestaje u hercegovačkom kamenu te ponovo izvire. Tako ima i devet imena, a to su Culuša, Ričina, Brina, Suvaja (Posušje), Matica, Vrlika (Imotski), Tihaljina, Mlade i Trebižat (Ljubuški,Čapljina). S brojnim slapovima tijekom cijele godine privlači tisuće domaćih i stranih turista.
FRANO MATlĆ – Večernji list

Pročitajte i:   Sud u Sarajevu poništio dozvolu za gradnju mele hidroelektrane Mirze Teletovića

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.