Zanimanje – ribočuvar, Ilija Uglješić

Omiljeni čuvar
Ilija Uglješić Lovac-Ribolovac-Čuvar iz Modriče

Piše: Ivan Korhner
U rodnoj Donjoj Dubici, u opštini Odžak, Ilija Uglješić je zajedno s bratom blizancem Milanom i ostalom porodicom proveo težak život. Neimaština, puno gladnih usta i stalna borba za život mu nije u tim godinama dozvoljavala da puno vremena provede u ribolovu i lovu. Živeo je kasnije u Odžaku i Modriči, gde je i radio, u policiji. Rodila su se braća na mestu ušća reke Bosne u Savu, gde obe reke prave veliki broj meandara i bara (starača). Tu su se mogle uloviti sve vrste riba, a posebno neke njemu omiljene šaran, štuka, linjak i karaš. Uvek se trudio da se sa ribama nadmudruje i da ulovi samo koliko mu je potrebno. Posebno soma smatra za dostojnog protivnika i zadnjih godina mu posvećuju dužnu pažnju. Odlaskom u penziju imao je više vremena za svoje dve velike ljubavi još iz mladosti. Porodica je imala puno razumevanja te je sa svojim prijateljem Gojkom, Ilija sve više i više boravio na vodi na reci Bosni ili na jezerima u Modričkom lugu. Bilo je tu lepih ulova soma, štuke, šarana i ostalih riba. Čest boravak u prirodi i posao kojim se
pre bavio, sav nemar koje društvo čini prema rekama i sve učestaliji krivolov je kod Ilije izazvao opravdanu reakciju. Kada su mu predložili da radi na mestu čuvara, na vodama kojima gazduje SRD „Optima“-Modriča, prihvatio je bez razmišljanja.
Znao je da je to težak i odgovoran posao, ali i častan. Jedino je na taj način mogao nešto učiniti. Nakon njegovog naimenovanja prošle godine, naglo je porastao broj članova društva i ljudi s dozvolom, jer je Ilija stalno bio na vodi. Prošle godine ih je bilo 620, što u odnosu na prethodno vreme čini veloko povećanje. Svi su u SRD na njega ponosni, a posebno predsednik Drago Tomić. Sve je manje imao priliku da sam ode pecati, ali mu je bilo drago da je njegovom zaslugom bio uveden red na ribarenju. Ribolovci ga poštuju, jer znaju da je njegovom zaslugom uveden red i da na vodama više nema krivolova. Pored ovoga često učestvuje u akcijama za očuvanje životne sredine, ekološkim akcijama i sportskim druženjima ribolovaca. Učestvovao je i u školovanju pionira i omladinaca opštine Modriča u školi ribolova. Od pribora u ribolovu ceni i koristi stare i proverene vrednosti DAM, QUICK i SHAKESPEARE. Od kedera crvenperka je, kaže, neprevaziđena, a od varalica MEPS mu je omiljen. Kukuruz za šarana je najbolji mamac i mesto koje treba hraniti.

Pročitajte i:   Jedinstvena vrsta: Bosanska čovječija ribica nije se pomaknula čak 7 godina

Pored ribolova Ilija je poznati i priznati lovac, vrlo aktivan u LU “Fazan“ Vukosavlje u kome je bio više puta u upravnom odboru i u dva mandata predsednik sekcije. Pored lova veliki je zagovornik uređenja lovišta i očuvanja lovne divljači. U njihovom kraju ima kapitalnih primera divljih svinja i srndaća, a zeca i fazana, te lisica ima sasvim dovoljno. Lovište se veoma dobro čuva i održava. Svi lovci su aktivni i odazivaju se akcijama. Imao je dobrih ulova, ali nije imao sreću da naleti na srndaća boljeg od bronze, koji mu je i najveći trofej. Bilo je tu raznih ulova, li mu je druženje i očuvanje postojećeg lovnog fonda bilo najvažnije. Odlukom je postao i lovočuvar. Sada nije više volonter.
Kada je u mogućnosti prati sve emisije o lovu i ribolovu, čita knjige i prati štampu. Omiljene su mu emisije iz serije opstanak, te razni putopisi.

Sin mu je lovac i takođe ima lepih ulova, a unuk Goran će izrasti u pravog lovca i ribolovca. Za sada lovi belu, ali već ima lepih ulova. Odličan je učenik i deda ga često povede u ribolov.

Pročitajte i:   Dojava građana: Dva videa i slike o zagađenju Dobrinjskog potoka i rijeke Spreče

Sada je Ilija na dužnosti ribočuvara i lovočuvara. Kod lovaca i ribolovaca veoma ceni pridržavanje etike i kodeksa ponašanja, zakona i zaštitu prirode. Omiljen je u društvu, a pored kontrole na licu mesta vrši edukaciju i upoznavanje članova s važećim propisima. Zna dati dobar savet i uvek zna kakvo je stanje na vodi. Do sada nije imao problema sa ljudima koje je nalazio na vodi. Više puta je sprečio lovokrađu i ribokrađu (nalazi mreže).

Pozdravljamo gospodina Iliju pozdravima DOBAR POGLED i BISTRO s nadom da će i ostala društva imati čoveka ranga Ilije koji će lovcima i ribolovcima doneti nadu u bolju budućnost. Njegov moto da lepa reč i gvozdena vrata otvara je suština druženja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.