Iz svijetaNajnovije vijesti

Čudesni izvor planete – Bajkalsko jezero

Bajkal je najstarije i najdublje jezero na svijetu
Ljudi u Sibiru zovu ga “izvorom planete”. Jezero Bajkal najstarije je jezero na svijetu. Locirano je u srcu sjevernog dijela granice između Sibira i Mongolije. Pokriva površinu od 31.500 kvadratnih kilometara. Dužina jezera iznosi 636 kilometara, Bok mu je prosječna širina 43 kilometra. Maksimalna dubina je 1,742 metra, što ga čini najdubljim jezerom na svijetu. Jezero Bajkal je najdublje, najčišće, najstarije jezero na svijetu i najveći rezervoar slatke vode.
Postoje brojne pritoke, ali jedini izlaz je rijeka Angara, koja je iskorištena za nekoliko hidroelektrana.
Jezero Bajkal okruženo je prekrasnim pejzažem. Bogato je ribom, uključujući i mnoge neobične vrste životinja, kao što je jedini u svijetu
slatkovodni tuljan. Iako je poznato po svojoj kristalno čistoj vodi, Bajkalskom jezeru prijeti zagađenje vode usljed industrijskog razvoja u Sibiru.Ljepota jezera je izvanredna kao i ljepota oblasti koja ga okružuje.Naučnici još vode debate o porijeklu jezera. Neki pokušavaju dokazati da je nastalo kao proces tektonskog procesa nastanka planina, dok drugi smatraju da je formirano kao rezultat postepenog opadanja zemljine kore. No, ničije se tvrdnje do sada nisu pokazale istinitim.
Svim rijekama svijeta, uključujući Volgu, Don, Dnjepar, Jenisej, Ural, Ob, Ganges, Orinoko, Amazon, Temzu, Senu i Odru, trebala bi skoro godina dana da napune jezero Bajkal. Bajkalski region je istinsko blago izvora minerala.
• U blizini jezera nalaze se izvori termalne vode koja je izvrsnog kvaliteta. Jezero radi kao ogromni generator i biofilter koji proizvodi tu vodu. U poredenju sa okolnim područjem zime u ovom području su blaže, a ljeta prijatnija. Prosječna temperatura u januaru i februaru iznosi -19 stepeni Celzija, a oko 11 u avgustu.Temperatura površine vode na sredini jezera u avgustu je od devet do 12 stepeni Celzija, dok u priobalnom području nekada dostigne i 20 stepeni Celzija.Bajkal se često zamrzne u januaru, a topi se u maju. Led nekada dostigne debljinu od 70 do 115 centimetara.
Oslobođenje

Pročitajte i:   Koalicija za Sanu: Čista Sana je naš imperativ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.