Najveća jezera svijeta – Vodeno carstvo u Andima

Titikaka je jezero na najvišoj nadmorskoj visini u svijetu
Jezero Titikaka, na 3.821 metara nadmorske visine, najviše je jezero na svijetu na kome je moguća komercijalna plovidba. Sa površinom od oko 8.300 kvadratnih kilometara (širine 65 km i dužine oko 194 km), Titikaka je najviše slatkovodno jezero u Južnoj Americi.
• Nalazi se na granici Perua i Bolivije. Jezero Marakaibo u Venecueli, sa djelimično slanom vodom, veće je i ima oko 13.000 kvadratnih kilometara, ali ga neki svrstavaju u more jer je inače povezano sa okeanom.
Smješteno na Altiplanu, visoko u Andima, na granici Perua i Bolivije, Titikaka ima prosječnu dubinu između 140 i 180 metara, a maksimalna dubina je 280 metara. Zapadni dio jezera pripada regiji Puno u Peruu, dok je istočna strana u oblasti La Paz u Boliviji. Više od 25 rijeka utiče u jezero Titikaka, u kojem je i
41 ostrvo od kojih su neka gusto naseljena.
Titikaka je poznata i po stanovništvu, koje živi na devet vještačkih ostrva napravljenih od plutajuće trske. Ova ostrva su postala glavna turistička atrakcija Perua, pa izletnici iz grada Puno, na obali jezera, dolaze u posjetu.
Još jedna turistička atrakcija je i ostrvo Takvile, sa drugom domorodačkom zajednicom. Stanovnici ostrva Takvile su poznati po rukom tkanim tekstilnim proizvodima, koji spadaju medu najkvalitetnije zanatske proizvode Perua.
Titikaka vodu dobija od kiša i topljenja glečera na planinama (tzv. sijerama) iznad Altiplana.Ovu vodu odvodi rijeka Desakvadero, koja teče na jug kroz Boliviju u jezero Poopo (Poopo). Međutim, to nadoknađuje manje od pet posto gubitaka, sve ostalo se gubi velikim isparavanjem kao rezultat snažnih vjetrova i jakog sunca na toj nadmorskoj visini.
• Porijeklo imena Titikaka je nepoznato. Prevodi se kao “kamena puma”, zato što oblikom podsjeća na pumu koja lovi zeca, kombinujući riječi lokalnih jezika Ouechua, i Avmara, ili kao “litica vode”. Među lokalnim stanovništvom postoji nekoliko različitih imena.
Četvrtina jezera na jugu je odvojena od glavnog dijela Tiquina moreuzom, pa zato Bolivijanci taj manji dio zovu jezero Huinavmarca, a veliki jezero Chucuito. Peruanci i manji i veći dio zovu Malo i Veliko jezero.
Oslobođenje

Pročitajte i:   Rijeka Tihaljina presušuje zbog lošeg upravljanja vodotocima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.