Iz Udruženja i savezaKrivolovNajnovije vijesti

USR “Neretva” Mostar u borbi protiv krivolovaca

Dobio sam mail od članova USR “Neretva” Mostar u kojem pišu:
Vjerovatno ste upoznati sa promjenama u Udruženju i pokušajima da se preduzmu radikalne mjere u suzbijanju organizovanog kriminala na rijeci Neretvi.Populacija mekousne pastrmke je desetkovana, a glavatica je pred totalnim istrebljenjem. Ostale vrste riba su u sličnoj situaciji, a posebno jegulja, kojoj je cijena u restoranima prilikom otkupa oko 40 KM. Akcije koje sprovodimo počele su davati rezultate, oduzeto je dosta pribora i podnesene su prijave, medjutim pravi problem je tek pred nama – sukob sa mrežarima, strujarima i podvodnim “ribolovcima” – krivolovcima. Stoga vas molimo da objavite ove slike zaplijenjene opreme i ulova iz noćne akcije kada je nađena grupa iz Čapljine u izlovu ribe agregatom.Većina riba su
matični primjerci endemske mekousne pastrmke, samo su tri kalifornijske i dvije jegulje. Ova organizovana kriminalna grupa je ovu količinu izlovila za manje od sat vremena, a šteta koju su nanijeli je ogromna. Može se samo nagađati koliko je ovakvih grupa i koliko je ribe pobijeno u Neretvi zadnjih godina. Pouzdano znamo da su pojedinci zaradili stotine hiljada maraka na ovaj način, a profitirali su i restorani u kojima se svakodnevno služi svježa mekousna pastrmka i glavatica.Vlasti pred ovim problemom zatvaraju oči, čak pojedinci kažu da je bolje da biju ribu po Neretvi nego da obijaju i kradu po kućama. Mi ih pitamo, šta će raditi kad pobiju svu ribu u Neretvi? Naravno, pljačkat će po kućama.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura


Sukob sa krivolovcima prerasta u pravi rat, svakodnevne su prijetnje i anonimni telefonski pozivi, te prijetnje smrću članovima Udruženja koji vode ove akcije, ali dogovor je da se ne odustaje i ide se do kraja. Ove fotografije govore više od ikakvih riječi. Nadamo se da ćemo vam se sljedeći put javiti sa nekim vedrijim temama sa ovog dijela toka Neretve.
Pozdrav – USR “Neretva” Mostar
Od srca vam želim da istrajete i uspijete u svojim nastojanjima, da ne pokleknete i izdržite sve probleme na koje nailazite, a moj prijedlog je da medijskom hajkom i obraćanjem pažnje gradjana Mostara na to što radite, aktivirate i nadležne – Inspekcije i Policijske uprave te da i od njih dobijete podršku i pomoć.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.