EkologijaNajnovije vijestiReportaže

Akcija “Oslobođenja” – “Da Neretvu ne presuše”

Ne(ima) li brana u okviru prostornog plana? Vlada F BiH donijela prostorni plan, a u okviru kojeg su tri nacionalna parka – Neretva bi mogla biti zaštićena, na čemu institiraju ekolozi
Iznenadno, reklo bi se, Vlada Federacije BiH prije koji dan je donijela okvirni Prostorni plan do 2020. godine! To je temeljni dokument za razvoj nekoga područja, koji kaže gdje se može i šta graditi, a koja su područja zaštićena. Prema ovome planu zaštićena područja, odnosno budući nacionalni parkovi su područja: Igman – Bjelašnica, Prenj – Čabulja i Sana – Una. Iako je značajno povećanje zaštićene površine, još uvijek je daleko od europskog prosjeka. Ovaj prostorni plan sada zaštićuje oko deset posto teritorije FBiH, dok je taj procenat u Europi dvadeset posto. No, ovaj potez je za svaku pohvalu i nadati se da će daljna razrada Prostornoga plana unijeti reda u zaštiti okoliša koji se do sada, bez planova i zakona, nemilice devastirao.
To je bez sumnje dobra vijest i za sve ekologe, posebno nevladine udruge koje se već odavna bore za zaštitu naših vodotoka, posebno gornjeg toka rijeke Neretve. U tom nezahvalnom, i za ove prostore malo čudnom poslu, Eko udruženje Gorsko oko otišlo je korak dalje. Nakon više okruglih stolova, javnih tribina, saopćenja, protestnih skupova…nedavno su formirali i
Koordinacioni odbor za zaštitu rijeke Neretve i ostalih riječnih tokova koji će sustavno se boriti protiv izgradnje velikih brana na Neretvi i drugim vodama. U okviru njega su i radne grupe, sa posebnim zadaćama, a sastavljene su od istaknutih akademskih imena i aktivista nevladinih organizacija.
Govoreći nedavno na susretu u salonu sarajevske Pivnice, Lidumil Braco Alikalfić je između ostalog kazao i ovo: “…Pravni aspekt je presudan za bilo kakvu vrstu ovakve borbe, jer energetski lobi je ovdje veoma jak. Njemu se trebaju suprotstaviti akademska zapažanja. Izgradnji brana na gornjem toku se može suprotstaviti ekspertnim analizama i marketinškom kampanjom, a borba mora biti utemeljena na demokratskim principima…Smatram da mi inače imamo odlične uvjete za razvoj turizma, ali za sve trebaju ljudi iz svih branši…”
Energetski lobi
Primjer Zelenih iz susjedne Hrvatske, koji su uz pomoć kolega iz Austrije, oborili bespravnu odluku o planu izgradnje naftovoda u susjednoj zemlji, navodi i dr. Sekib Sokolović kao ono na šta se može ugledati i kad je izgradnja brana u nas u pitanju. Revni zagovarač zaštite prirodnog blaga, prof. dr. Ibrahim Bušatlija, je svjestan koliko je energetski lobi jak u našoj zemlji i kako mu se teško suprotstavljati, pa dodaje:
“Zemlje sjeverne Europe ne grade velike hidroelektrane jer obiluju vjetrenjačama, što bi i u BiH bilo izvodljivo…Hrvatska npr. izvozi čistu vodu, dok mi nepresušne izvore čiste pitke vode imamo u izobilju, ali je ni sami ne pijemo, kamo li da izvozimo. Energetičari se puno ne obziru na ekologe koji su protiv njih. Zato bi političke stranke trebalo uključiti u ovu borbu za očuvanje okoliša…Bez privredne strategije i prostornog plana nema razvoja zemlje, naglasila je prof. dr. Senka Barudanović s Prirodno-matematskog fakulteta u Sarajevu: “Ne radi se ovdje samo o uništenju voda, nego kompletnog podneblja…”
Ekosvijest se širi na sve strane. Stigla je odavna i do Goražda. Emir Krajišnik, iz tamošnje Turističke zajednice, kaže da su i oni pokrenuli aktivnosti na zaštiti rijeke Drine, koju podržava i Općinsko vijeće.
Zaštita Drine
Oni insistiraju na naučnim istraživanjima i ekonomskim parametrima kad su elektrane u pitanju i predlažu ujedinjenje svih nevladinih organizacija u ovoj borbi. Mišljenje lokalne zajednice Lađanica već smo pročitali na ovim stranicama. No, Remzo Tucaković najavljuje nove protestne skupove na ovome području, jer kaže imaju resurse da se nastave odupirati pritiscima za izgradnju brana na području Glavaričeva i Bjelimića…
Pod auspicijom Eko udruge Gorsko oko je formiran rečeni Koordinacioni odbor, u okviru kojega su formirane radne grupe kako slijedi: Plansko-prostorne aktivnosti – Lidumil Alikalfić, Akademska javnost – prof. dr. Ibrahim Bušadija, Akademski i razvojni pristup – prof. dr. Senka Barudanović, Pravna -Zlatan Ibrahimpašić, Odnosi s međunarodnom zajednicom -Elmir Hadžialić i Lokalna zajednica – Remzo Tucaković.
Smisao i ovih odluka je zajednička borba protiv (bespravne) izgradnje velikih brana na gornjem toku Neretve i iznalaženje alternativnih izvora, poput vjetra, a zaštita okoliša i razvoj komplementarnih grana (turizam, sport, rekreacija, lov, ribolov, mala privreda, zdrava hrana, voda…)…
Nihad Spahalić, Intrade energija – Nema poplava, ima turizma!
Iz Intrade energije su odgovorili i na primjedbe Zelenih da će dnevno varirati akumulacije, pogotovu nizvodno do samog Konjica. Nihad Spahalić tvrdi ovo: “Dnevne oscilacije u akumulaciji HE Glavatičevo – kompenzacioni bazen će se kretati od jedan do maksimalno četiri metra, u prosjeku 1-2 metra. Oscilacije u HE Bjelimići ići će od 0,4-0,8 m, dok će se za velikih kiša-padavina vršiti pretpražnjenje akumulacija od 17 metara. Na taj način će se vršiti “hvatanje” vode i sprečavanje plavljenja nizvodno. Višestrukih dnevnih oscilacija neće biti, jer kompenzacioni bazen HE Glavatičevo ima funkciju da vrši izravnavanje voda na nizvodnom toku rijeke, tako da će, zatraži li zakon, dnevne oscilacije biti svedene na nulu, osim prirodnih oscilacija koje rijeka inače ima. Time, dakle, ne može doći do ugrožavanja turističkih sadržaja (rafting, ribolov…) na nizvodnom toku. Štaviše, akumulacija HE Glavatičevo će kontrolirati režim vode nizvodno, što znači da će ljeti moći povećati nivo vode i time npr. rafting omogućiti vazda i uvijek…”

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

Tako kažu koncesionari, pa ko razumije neka mu je lakše!?
RAMO KOLAR – Oslobođenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.