EkologijaNajnovije vijesti

Federacija bi do 2010. mogla dobiti prostorni plan

Click to view full size image

Avionsko snimanje počinje na proljeće.U centru pažnje bit će prostorni plan za korito Sane, kanjon Rakitnice, Igman i Bjelašnicu, koji će biti proglašeni nacionalnim parkovima, kaže Ferid Otajagić
Prostorni plan Federacije BiH za narednih 20 godina mogao bi biti završen do kraja 2009. godine.To je saopćio ministar prostornog uređenja FBiH Ferid Otajagić na jučerašnjoj preskonferenciji na kojoj je predstavljen Program i plan aktivnosti za pripremu i izradu prostornog plana. On je pritom istakao da će interes ovog ministarstva biti baziran na izradi plana za posebna područja, koja će biti proglašena nacionalnim parkovima, a radi se o koritu rijeke Sane, kanjonu Rakitnice, te planinama Igman i Bjelašnici.
Uređenje obale

– Imamo u planu i to da se posebna pažnja posveti području Hutovog blata, jadranskog zaleđa i Neuma, jer imamo 20 kilometara morske obale, koju treba urediti na najsuvremeniji način, a eventualno izgraditi i
luku -kazao je Otajagić.
On je istakao da se radi o projektu koji treba pomiriti interese kantona i FBiH, te harmonizirati interese dvaju entiteta.
– Velika je šteta što nemamo mogućnost da se prostorni plan radi na nivou države. Prije pet mjeseci je formiran i Savjet prostornog plana, koji se sastoji od stručnih eksperata i partnera, a to su predstavnici svih ministarstava iz svih dest kantona i njihovih uprava. Imamo i predstavnika drugog entiteta.
Zajednički interesi

Na ovaj način ćemo se upoznati sa interesima svih kantona, tako da će svi subjekti imati priliku da u ovoj proceduri priprema, izrada i donošenja prostornog plana FBiH iznesu svoje pojedinačne i opće interese – kaže Otajagić.
Prema njegovim riječima, međunarodni tender za aerofotogrametrijski snimak prostora FBiH raspisan je 2006. godine i ovo snimanje će se uraditi na proljeće.
– Satelitsko snimanje, narodu poznatije kao avionsko, najvjerovatnije će biti u martu, jer tada još uvijek nema vegetacije. Prvi put ovaj prostor će se snimati najsavremenijom tehnikom. Iako kasnimo za RS u izradi Prostornog plana, mislim da je prava šteta što i RS nije izvršila snimanje svog teritorija na ovaj savremeni način -navodi Otajagić.
Oprema od 210.000 KM
Za izradu prostornog plana Ministarstvo je obezbjediio opremu u vrijednosti od 210 hiljada KM, putem koje će se napraviti i baza podataka vezanih za minirana područja, poljoprivredna zemljišta, dužinu rijeka…
– Uspostavom ovakve baze podataka na jednom mjestu možemo naći sve podatke vezane za interes nekog subjekta. Na ovaj način će se stvoriti sistem veza na relaciji između gruntovnice i nekretnine -kaže Otajagić. RM

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.