Najveća jezera svijeta – Malawi

Zovu ga Malavi ili Njasa – Prvi Evropljanin koji je otkrio jezero bio je Livingston 1859.
Jezero Malavi, poznato i kao jezero Njasa, najjužnije je od afričkih velikih jezera. Zahvata površinu od 26.600 kvadratnih kilometara. Njegova otoka je Sire, koja se uliva u Zambezi, a njegova najveća pritoka je Ruhuhu.
Zemlje koje izlaze na njega su Malavi, Tanzanija i Mozambik.
• Prvi Evropljanin koji je otkrio jezero je bio Dejvid Livingston 1859. U jezeru se nalaze dva naseljena ostrva, Likoma i Cizumulu, koji pripadaju Malaviju, ali su okružena teritorijalnim vodama Mozambika.
Dužinom od oko 600 kilometara i prosječnom širinom od oko 50 kilometara Malavi je deveto po veličini jezero svijeta. Devet je puta veće od njemačkog Bodenskog jezera. Na pojedinim mjestima ono je duboko 700 metara i površina mu leži u velikoj afričkoj udubini.
Po vremenskim karakteristikama i veličini ono je
sličnije moru. Zbog olujnih udara od juna do avgusta talasi znaju doseći visinu od četiri metra. Zbog vjetra koji dolazi s jugoistoka, temperatura mora zna pasti i na 15 stepeni Celzijusa.
Na rubnim mjestima jezero dostiže temperaturu od oko 20 stepeni Celzijusa. Površina vode u središtu rijetko pada ispod 23 stepena Celzijusa. Jedno je od najbistrijih slatkovodnih jezera svijeta. U pojedinim stjenovitim dijelovima jezera vidljivost ispod vode kreće se i do 20 metara.
• Temperaturna razlika između dubljih vodenih slojeva i površine je mala. Ispod 200 metara nedostaje slobodnog kisika. Iz riblje perspektive gledajući, jezero se sastoji od kisikom bogatih vodenih slojeva koji leže na jastuku kisikom siromašnih vodenih slojeva. Slično se ponašaju i ostala tropska jezera.
U jezeru je otkriveno i opisano do sada više od 400 različitih ribljih vrsta svrstanih u više od 50 rodova.
Ogromno jezero Malavi je odlično za ronjenje, vožnju čamcem ili jednostavno izležavanje na njegovim obalama.
Oslobođenje

Pročitajte i:   U Jajcu planirana gradnja dvije male hidroelektrane nedaleko od vodopada i centra grada

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.