Zabrane ribolova – Mladica i štuka očekuju zaštitu

Kao što je dobro poznato kasna jesen, zima i gotovo cijelo proljeće traju zabrane na mnoge vrste riba, naročito na one plemenitijeg kova. Takve zabrane se praktikuju u ovim periodima iz razloga što se baš tada i mrijeste skoro sve vrste riba. Doduše, ove zabrane mogu biti proširene, i na druge vrste, više nego što ćemo mi nabrojati, i mogu trajati i duže nego što je to zakon predvidio.
Ta mogućnost je ostavljena svakom lokalnom udruženju koja je dužna procijeniti stanje ribljeg fonda na svojim vodama i u tom smislu i donositi određene mjere i vrijeme trajanja zabrane, po vrstama i veličini ribe. Naprimjer, trenutno je na rijeci Lašvi trajno zabranjen lov mladice, dok na rijeci Drini ta zabrana počinje
1. februara. Također, istog dana počinje i zabrana lova štuke, dok se pripremaju zabrane na kečigu (1.marta do 31. maja), smuđa (31.marta do 31. maja), šarana (30.aprila do 31. maja) i soma (16. aprila do 15.juna).
Zabranjen je i svaki ribolov na lipljena, sve vrste pastrmki i rakova i on će trajati do 28. februara (negdje i duže) za salmonoidne vrste osim lipljena (15. maj), glavatice (31. mart) i mladice (31.maj). Zabrana lova rakova traje do 15.maja. Kao što smo rekli, ovo su samo zvanične zabrane, što znači da svaki ribolovac prije nego što otpočne sa ribolovom mora saznati za ograničenja na dotičnoj vodi, jer ona zavise i od uredbi lokalnih udruženja.
Oslobođenje

Pročitajte i:   BiH je jedina država bivše Jugoslavije koja nije potpisala sporazum o zaštiti migratornih ptica močvarica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.