Jezero Turkana

Jezero Turkana dugo je 312 km. Voda u njega dotječe iz nekoliko rijeka, ali nijedna rijeka ne istječe iz njega. Nekada davno, kad su rijeke bile mnogo veće, nivo jezera vjerovatno je bila oko 180 m viša nego što je danas. Jezero je tad istjecalo u Nil kroz klanac na njegovom svjeverozapadnom kraju, ali velike klimatske promjene uzrokovale su snižavanje nivoa vode, pa je klanac danas posve suh.Tokom stoljeća velike količine pepela i lave iz vulkana u okolici jezera voda je sprala i donijela u jezero, stvorivši tako naslage mineralnih soli.
Jezero Turkana nalazi se na sjeveroistoku Kenije, neposredno uz granicu Etiopije. Toliko je zabačeno da ga obilaze samo najpustolovniji putnici i predani antropolozi.
U jezeru Turkana i oko njega živi 12 000 krokodila. Iako su neki od njih među najdužima na svijetu ( dugi su do 5,5 m ), obično ne predstavljaju pretnju za ljude i životinje, budući da se hrane velikim nilskim grgečima koji žive u jezeru. Za mirnih noći posjetitelj koji stane na obalu jezera može čuti udaranje velikih čeljusti, dok krokodili zajednički nastoje prisiliti ribu da ode uz obalu, ondje je okružiti i potom pojesti.
Od bogatog ulova ribe žive i velika jata ptica, i to
orlova štekavaca, čaplji žlicarki, ibisa, vranaca, pataka i gusaka. Čini se da nestiti oponašaju krokodile i njihovu tehniku ribolova. Stanu u red i svi zajedno plivaju naprijed, a onda, kao neki znak, svi zaranjaju kljunove u vodu i iz nje vade ribu.
Sve do početka 70-tih godina prošlog stoljeća jezero Turkana bilo je poznato kao Rudolfovo jezero. Na ovom jezeru su otkrivene najstarije okamine predaka današnjeg čovjeka. Otkriveni su tragovi nihovih stopala, sačuvani kao «otisci u gipsu» od vulkanskih naslaga. Na nekim mjestima nađene su mnoge kamene sjekire koje su upotrebljavali u lovu.
Od svih plemena koja žive u okolici jezera, samo dva ( Turkana i El Molo ) imaju koristi od obilja ribe. Noćni ribolov plemena Turkana dramatičan je i uzbudljiv. Stojeći u plitkoj vodi uz rub jezera, ribar maše tinjajučim zavežljajem suhe trske. Ta svjetlost privući će ribe na površinu. Potom preko ribe prebacuje košaru od isprepletenog granja i pritišće je na dno jezera. Turkane, koje žive na zapadnoj obali jezera, ribu love pomoću ručnih udica s utezima od kamena, a njima na obalu izvlače nilske grgeče, koji mogu imati i do 90 kg.
Ime plemena El Molo znači «ljudi koji žive od ribolova». Ti vješti ribari, koji žive na južnome kraju jezera Turkana, love ribu – a i krokodile – pomoću osti i mreža, dok stoje na splavima izrađenim od debla palmi.
Knjiga “Sva čuda svijeta” izdavač Mozaik knjiga, Zagreb

Pročitajte i:   Sretan Badnjak i Božić - Hristos se rodi!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.