Goraždani zabrinuti – Masne mrlje na Drini

GORAŽDE – Goraždani su ovih dana zabrinuti zbog masnih mrlja u Drini. Ovo je posebno uznemirilo ribare, članove SRD Goražde, koji su prvi primijetili čudne mrlje na površini rijeke. Saznajemo da se radi o nepoznatoj vrsti ulja koje u rijeku stiže kroz kanalizacionu cijev u Omladinskoj ulici. Po onom što je do sada poznato, posljedica nije bilo.
“Ovo je primijećeno prvi put prije nekoliko mjeseci. Tada smo javili inspekciji i oni su izašli na lice mjesta uzeti uzorke vode, a šta je bilo dalje – ne znamo. I evo opet su ribari primijetili masne mrlje, ovog puta većeg obima. Tri sata bez prekida teče masna Drina do pola vodotoka”, kaže Zijad Terović, predsjednik SRD Goražde.
Edin Kuduz, inspektor vodoprivrede, kaže da nepostojanje pravilnika o
incidentnim zagađenjima ne razgraničava nadležnosti Službe za inspekcijske poslove BPK Goražde i JP za vodno područje slivova rijeke Save. No, dodaje Kuduz, prilikom svake prijave inspektori izlazili na lice mjesta.
“Ovo je treći put da dolazi do incidentnog zagađenja. Laboratorijski nalaz je pokazao da se radi o prisustvu masti i ulja čija je koncentracija ispod dopuštene. Dopuštene granične vrijednosti za mineralna ulja su pet, a kod nas je bilo četiri miligrama po litru. Radi se o masnoćama koje u dodiru sa vodom prave sloj na površini debljine deseti dio milimetra”, navodi Kuduz.
E. AGANOVIĆ – Oslobođenje

Pročitajte i:   Agencija za vodno područje Save: Eksploatacija šljunka na obalama Željeznice je bespravna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.