Najveća jezera svijeta – Mrtvo more

Mrtvo more je jezero koje napaja Jordan. Na njega izlaze Izrael, te od Izraela okupirana Zapadna obala i Jordan.
Mrtvo more je slano jezero iz koje voda ne ističe. Veliko je 600 kvadratnih kilometara, a leži u depresiji. To je dio jordanskog jarka i sjeverni je nastavak tzv. velikog istočnoafričkog jarka. Površina vode u jezeru se obično navodi s oko 396 metara ispod nivoa mora.
• U stvarnosti se nivo, radi značajnog isušivanja, već nekoliko godina nalazi na više od 400 metara ispod nadmorske visine. Najnovije izraelske karte (2005) već označavaju nivo sa – 418 m. Time su obale Mrtvog mora najdublja slobodno pristupačna površina na Zemlji.Mrtvo more je najniže smješteno jezero na Zemlji, ali nije istovremeno i najdublje. Dno jezera je na 794 metara ispod nadmorske visine, i time je treća najdublja kriptodepresija na svijetu.
Sadržaj soli u jezeru iznosi i do
33 posto, a prosječno 28 posto. Poredenja radi, salinitet Sredozemnog mora je oko tri posto. Samo Asalsko jezero u istočnoj Africi ima još viši sadržaj soli u vodi, gotovo 35 posto.
Iz Mrtvog mora voda ne ističe, što znači da sva voda koja uđe u njega, tu i ostaje. Zapravo, nivo vode trebao bi rasti tako dugo dok ne naraste dovoljno da se prelije i dalje otekne u neko drugo jezero ili more. To se, međutim, ne događa.
Na Mrtvom moru vlada suha, pustinjska klima, a kiša jedva da pada. Ljeti je vrlo toplo, i iznad 40 °C, pa je zbog toga i isparavanje vrlo veliko, tako da nivo površine neprekidno oscilira oko neke srednje vrijednosti, jer voda koja uđe u jezero ispari. Ali isparava samo voda. Svi minerali ostaju i neprekidno se u vodi i dalje skupljaju.
Iako se zove Mrtvo more, ono nije biološki mrtvo. Ali život u njemu je ograničen samo na različite mikroorganizme, naročito na anaerobne bakterije koje razgrađuju nitrate, sumpor i celulozu. U ovoj ekstremnoj okolini žive i neki halofiti, biljke koje podnose sol.
• Zbog neprekidnog oduzimanja vode iz rijeke Jordan za snabdijevanje Izraela i Jordana pitkom vodom, Mrtvom moru prijeti polagano isušivanje. Već godinama opada nivo vode u jezeru, jer se dotok vode neprekidno smanjuje, a isparavanje ostaje jednako. Planovi za spašavanje Mrtvog mora predviđaju da ga se kanalom spoji s zaljevom Akaba. S pripremama se već počelo. Dovedena voda bi mogla održavati stabilan nivo jezera, a prirodni pad vode kroz kanal bi se mogao koristiti kao izvor energije.Međutim, postoje upozorenja da bi uzimanje vode iz zaljeva Akaba moglo ugroziti tamošnje koralne grebene, a s druge strane bi miješanje te dvije vrste vode moglo dovesti do tvorbe gipsa na velikim površinama.
• Trenutni nivo vode u jezeru je 417 m ispod nivoa mora, a od 1980-ih opada godišnje oko jedan metar. Ovo opadanje su uzrokovali ljudi, odvajanjem vode iz rijeke Jordan za piće ali i za poljoprivredu.Tokom proteklih 30 godina površina jezera se smanjila za jednu trećinu. Predviđa se da će nivo vode u jezeru do 2020. pasti na 430 metra ispod nivoa mora. Pretpostavlja se da je najviši nivo vode bio oko 2000. godina prije nove ere, i da je iznosio oko 250 metara ispod nivoa mora.
Oslobodjenje

Pročitajte i:   SRD Ključ: Takmičenje u lovu ribe udicom na plovak povodom Dana oslobođanja grada Ključa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.