EkologijaNajnovije vijesti

Stravičan požar – Vatra uništila 150 ha parka prirode Hutovo

U zadnji je tren spriječena još veća katastrofa u parku prirode
ČAPLJINA –
Prava se drama preksinoć odvijala u parku prirode Hutovo blato, koji je u istom danu, u razmaku od tek nekoliko sati, najprije uzdrmao jak potres, a onda su ga navečer poharala dva velika požara.
Nadljudski napori
Samo zahvaljujući nadljudskim naporima osoblja i lovočuvara parka te čapljinskih vatrogasaca i samih mještana, ogromna vatrena stihija zaustavljena je tek stotinjak metara od motela Karaotok i drugih pomoćnih objekata. – Tek sada kada je svanulo, možemo vidjeti što se sve moglo dogoditi, jer su motel i prateći objekti u gustoj borovoj šumi, a svuda uokolo je suho rastinje koje bi gorjelo kao pravi benzin. Još smo svi na nogama i nadamo se kako je ono najgore iza nas -govori nam Nikola Zovko, direktor Parka prirode Hutovo blato, s kojim smo nakon gašenja velikih požara i neprospavane noći jučer ujutro obilazili zgarišta.
Sve je počelo preksinoć dojavom lovočuvara da je na području Koščare
izbio požar i da se nošen jakom burom kreće zapadno prema motelu Karaotok i jezeru Škrka. Osoblje parka i pričuvni vatrogasci ubrzo su bili na mjestu požara, a nakon dvosatne borbe vatra je na tom području gotovo ugašena. No, u tim trenucima vatra je iznenada izbila na drugom području parka, i to u samoj blizini motela i upravnih zgrada. – Drugi požar nije imao nikakvog kontakta s prvim, pa imamo spoznaje da su oba podmetnuta. O svemu smo izvijestili policiju u Stocu i Čapljini, jer više nema smisla da se netko poigrava i ugrožava ovoliko prirodno bogatstvo kojim se u svijetu promovira cijela Hercegovina – ističe Zovko, dok obilazimo zgarište na lokalitetu poznatijem kao “Dvije male glavice”, a gdje je i zaustavljena vatra.
Uzbunjeni i vukovi
Dok se gasila vatra, čulo se i zavijanje vukova koji su očito bili u pokretu, a lovina im je bila nadohvat ruke. Zanimljivo je kako su požari izbili tek nekoliko sati nakon jakog potresa, a sve se to dogodilo samo dan nakon svečanog obilježavanja Svjetskog dana zaštite močvarnih staništa, kada je u motelu Karaotok upriličen niz predavanja i promocija zanimljivih eko-časopisa i igrokaza.
Ptice i divlje svinje bježale pred nemani
Najveća je šteta što je vatra progutala brojna ptičja gnijezda, pa će se tek kasnije osjetiti posljedice neizbježne migracije ptica, kojih u ovom parku prirode ima više od 250 vrsta.Uz ptice, u panici su i druge životinje, a i brojna krda divljih svinja bježala su pred vatrom.
FRANO MATIĆ – Večernji list

Pročitajte i:   Poziv na Jadransko podunavski kup u disciplini 'mušičarenje' - Crna Gora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.