Safet Kiso, dugogodišnji sportski ribolovac – Ribolovački sport na izdisaju

Skoro cijeli životni vijek Safet Kiso, penzioner iz Sarajeva, rođen 1939. godine, bavi se sportskim ribolovom više od 40 godine. Bio je član većinom Sportsko-ribolovnog saveza Sarajeva, što je i danas. Na naše pitanje, šta misli o najnavojoj odluci da se polaže ribolovački ispit, kaže:
“To je apsurd. Ribolovački ispit se zaista prije 40-ak godina i polagao, ali to nije koštalo ribolovce ništa. Kasnije je svaki ribolovac uz godišnju dozvolu dobijao listić sa izvodom iz Pravila ponašanja na vodi i zakonske odredbe u smislu lova ribe, zabrane ribolova, veličine i količine ulova, itd, pa stoga i nije bilo potrebe polagati ispit. Ali, kada bih ja znao da će ova ogromna novčana sredstva ići u ekološke svrhe, poribljavanje, kao i školovanje mladih ribolovaca, to bih nekako i prihvatio. Ovako…? S obzirom na svoja primanja i ovolike administrativne izdatke i zabrane oko ribolova, nisam više u mogućnosti
da pecam ribu kao nekad na svim rijekama u Bosni i Hercegovini. Nije mi žao što će ove aktivnosti otjerati sa vode nas stare, nego što će to negativno uticati na našu mladost koja je u sportskom ribolovu imala veliku šansu da se odvoji od svakodnevnih loših iskušenja”, kaže Kiso.

Pročitajte i:   SRU 'Bistro' Zvronik: Izvršeno poribljavanje rijeke Drine potočnom pastrmkom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.