Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Održana Skupština Sportsko ribolovnog Saveza F BiH.

Danas, sa početkom u 11:30 je održana Skupština Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.
Početak sjednice je protekao u dosta naelektrisanoj atmosferi gdje se u startu skretalo sa dnevnog reda i gdje su počeli animoziteti izmedju Udruženja.Najizraženiji problem koji je eskalirao naizmjeničnim izlaženjem predstavnika suprotstavljenih Udruženja je bio oko zamjene, odnosno, zadržavanja delegata Skupštine SRS FBiH iz tuzlanskog Kantona, što je pokazalo da ja u ovom Kantonu stanje u odnosima izmedju članica (ne)postojećeg kantonalnog saveza katastrofalno. Na momente se prijetilo i tužbama i bilo je mučno slušati ljude istih ubjedjenja, istog cilja, ali suprostavljenih lokalnih interesa kako diskutuju kao ljuti protivnici.Koliko sam uspio shvatiti, jedna strana iz TK ne prihvata delegiranog predstavnika njihovog Kantona u Upravnom odboru koji, po njima, zastupa interese njima suprotstavljenih Udruženja, te ih ne informiše o Odlukama i aktivnostima koje se donose i koje provodi SRS F BiH.Njihov zahtjev je bio da se taj delegat zamjeni drugim kojeg su oni predložili na sjednici njihovog kantonalnog Saveza.Medjutim, po Statutu, delegata ne delegira kantonalni Savez nego Skupština SRS F BiH. Ne ulazeći u to ko je u TK ispravan a ko ne, koja su “dobra” a koja “loša” Udruženja, konstatacija jednog od delegata o apsurdu da neko predstavlja Kantonalnu skupštinu, a da nije od iste delegiran, ima smisla.
Sjednica poprima tok prepucavanja, napada na predsjedništvo i odstupanja od Dnevnog reda, a veliku krivicu takvom razvijanju stvari doprinosi i
neadekvatno vodjenje sjednice, gdje se prvo počelo dopuštati izlaženje delegatima za govornicu. Govornici iznose oštre kritike na obavezno polaganja ribarskog ispita, cijenu istog, i probleme kojima je uzrok katastrofalan Zakon o slatkovodnom ribarstvu, gdje ništa nije precizno definisano osim minimalnih dozvoljenih mjera za lovljene vrste riba. Tek nakon što se atmosfera podobro usijala, za govornicu izlazi član Upravno odbora koji je sinoć zasjedao 5 sati da bi iznašao optimalan modus o ovim pitanjima i imao konkretne prijedloge a koji glase:
—insistirati da ribarski ispit polažu samo članovi udruženja koji su to postali poslije donošenja Zakona o slatkovodnom ribarstvu;
—da cijena dobijanja certifikata o položenom ribarskom ispitu za stare članove bude u visini podmirenja troškova administrativne taxe i štampanje certifikata;
—da cijena za one koji se tek učlane bude oko 20 KM
—da cijenu dozvola za ribolov odredjuju Udruženja(???)(o ovom kasnije u textu)
Da je sjednica počela sa njegovim izvještajem, vjerujem da bi imala puno blaži, samim tim i konstruktivniji tok, a vjerovatno bi se obradili i mnogi bitni, ako ne i bitniji problemi.Dodatno smirenje situacije donosi govor i malo “predavanje” delegatima Skupštine od strane predsjednika SRS F BiH Arapović Vjekoslava, koji obrazlaže delegatima da korijeni problemima nisu od juče, nego da se provlače od prije dvije godine usvajanjem Zakona o slatkovodnom ribarstvu.
Diskusije o izvještajima komisija su uglavnom bile negativno konotirane, a zamjerke diskutanata su se odnosile na njihovu šturost i nerazumljivost.Iste ćete moći pogledati i na stranici.Glavna zamjerka je bila na način odabira voda za poribljavanje i na finansijski izvještaj za 2006. godinu. Obrazlaganje odgovornog člana SRS F BiH (na žalost, ne znam ime) u kojem je pokušao pobrojati vode i količine ubačene ribe je bio prekidan dobacivanjima delegata o nepravilnostima takvim načinom, gdje se opet posegnulo za Statutom iz kojeg su pročitani uslovi koji kažu da za poribljavanje u organizaciji SRS F BiH mogu aplicirati ona udruženja koja redovno ispunjavaju dadžbine prema Savezu.
OK, slažem se sa tim uslovima, a zašto je onda organizaciju Svjetskog prvenstva i mjesto izgradnje te staze dobilo USR “Hutovo” ili USR “Čapljina”, koji prošle godine nisu uzeli niti jedne dozvole od Saveza, i samim tim nisu dali niti jedne marke Savezu?
Jah, zaboravih, uslov je da nisu dužni(!?!?!?)(Možete to vidjeti u jednom od izvještaja)
Moja zamjerka bi se mogla odnositi i na neupućenost člana SRS F BiH gdje je jedino bio konkretan u sumi od 105000 komada mlađi potočne pastrmke koja je ukupna količina ubačene ribe u prošloj godini, dok mu nabrajanje rijeka i količina koje su u njih ubačene baš i nije išlo od ruke(!?).
Delegat Skupštine iz Vareša(opet ne znam ime) je imao jako konkretan argument u diskvalifikaciji finansijskog izvještaja.Njegov komentar da je totalno neprofesionalno da je zaključni datum finansijskog izvještaja za 2006-u godinu 15.11.2006.godine, te da je neozbiljno da se ni mjesec i po nakon isteka 2006.godine sekretar nije potrudio da isti napravi sa 31.12.2006. je završen konstatacijom da je to pokazatelj nerada sekretara i zatražio je da se delegati Skupštine izjasne o smjeni istog.Takodje, isti delegat iz Vareša je lijepo primjetio da su pojedini članovi predsjedništva SRS F BiH iz Udruženja koja nisu izmirila povelike finansijske obaveze prema Savezu, tako da smatra da i oni ne rade kako treba, te je zatražio i njihovu smjenu.Diskusije su se odnosile i na visinu sredstava koja se izdvajaju za platu sekretaru Rifetu Hadžihasanoviću, a odgovor na napade o visini primanja sekretara je bio da on radi za trojicu pa da nadju tu trojicu i vide koliki bi onda bili troškovi.
A evo kako izgledaju troškovi koji se odnose na plaćanje sekretara.Ovo je iz finansijskih izvještaja SRS BiH i SRS F BiH:
# naknada sa rad sekretara SRS BiH……………………………….5400 KM
#topli obrok iz SRS BiH………………………………………………….792 KM
#gradski prevoz iz SRS BiH……………………………………………..300 KM
#regres iz SRS BiH…………………………………………………………125 KM
#naknada za vodjenje knjigovodstva SRS BiH……………………1200 KM
#paušal skretara iz SRS F BiH-(pored stoji “bruto”)…………….7004 KM
#regres iz SRS F BiH………………………………………………………300 KM
#topli obrok iz SRS F BiH………………………………………………2868 KM
#prevoz na posao iz SRS F BiH……………………………………….1251 KM
Ukupno…………………………………………………………………….19.240 KM
(Oba finansijska izvještaja možete pogledati na dnu vijesti)
Ovo je suma u koju ne ulaze isplaćene dnevnice, naknade za rad u komisijama, a koje su isto pristojno plaćene. Mala digresija na konstatciju gosp. Hadžihasanovića o tri posla koja obavlja – ovo, bez tih dnevnica, komisija i šta ti ja znam čega sve već ne, je suma koliko ja zaradim za tri godine svog rada.
Malo mi je i zaparala uši izjava sekretara SRS F BiH koji kaže da je on uposlen u Savezima na ta “tri radna mjesta” na osnovu Ugovora o djelu. Ako je to tako, onda tu nešto nije kako treba, jer na osnovu takvog zaposlenja, radnik nema pravo na topli obrok, regres i troškove prevoza. Ovo je iz ličnog iskustva, ja sam zaposlen na osnovu Ugovora o djelu i nemam ama baš nikakve druge dodatke jer na to po zakonu nemam pravo. A pošto gospodin Hadžihasanović ima stalno zaposlenje, onda je velika vjerovatnoća da to nije bio lapsus o “Ugovoru o djelu”
Sa ovom činjenicom, upitna je i stavka u finansijskom izvještaju iz SRS BiH u kojoj je navedena suma od 3000 KM za navodno plaćanje doprinosa na lični dohodak.Živo me interesuje šta se podrazumjeva pod tim, čiji lični dohodak i kakav doprinos.
Iako su poslije izlaganja delegata iz Vareša, kojem se izvinjavam što mu nisam zapamtio ime, delegati na skupštini tražili izjašnjavanje o smjeni sekretara, očito “dobro uštimani” članovi predsjedništa su se opet uhvatili Statuta koji kaže da sekretara može smjeniti i postaviti samo Upravni odbor. Bilo je tu crvenih lica, uzrujanosti, dobacivanja neumjesnih, bezobraznih komentara, napuštanja pa vraćanja na sjednicu, scena koje su me natjerale da većinu preostalog vremena zasjedanja Skupštine provedem u restoranu hotela Reumal jer je sve to bilo isuviše mučno slušati i gledati, a imao sam nadanja da se stvorila kritična masa ljudi spremnih da krenu naprijed i usmjere pravac organizovanosti naše populacije u pravom smjeru.
U salu sam se vratio kad je riječ uzeo Đorđe Klepić, predsjednik SRS BiH koji je i sam dobro iskritikovao rad SRS F BiH, Zakon o slatkovodnom ribarstvu i naveo primjer uredjenosti u SRS RS.Za svoj govor je nagrađen aplauzom i komentarom jednog od prisutnih: “Hajde ti budi kod nas predsjednik”.
Apsurda je bilo dosta na skupštini, a jedan koji je bio jako simptomatičan je da je prijedlog za člana upravnog odbora od strane predsjednika SRS F BiH oboren upravo od članova njegovog matičnog Udruženja. Predloženi član je bio iz Drežnice, u kuloarima sam saznao da je čovjek na svom mjestu, a kao jedini razlog što je njegova kandidatura odbijena je to što je predložen od predsjednika Arapovića koji više nema podršku svog matičnog USR “Neretva” iz Mostara.
Sad bih se zadržao na onom prijedlogu Upravnog odbora o prepuštanju formiranja cijena ribolovnih dozvola Udruženjima. To još nije donesena odluka i iskreno se nadam da neće ni biti, jer bi to unijelo još veću konfuziju u situaciju kakvu sada imamo u F BiH. Nakon što sam čuo da će Upravni odbor primati pismene prijedlog ze uređenje i te situacije u cijeni i važenju ribolovnih dozvola, uzeo sam sebi za pravo da i ja napišem prijedlog koji glasi:
—Jedinstvena cijena dozvole od 50 KM koja će važiti na cijeloj teritoriji FBiH (sa postojećom kategorizacijom i manjim cijenama za penzionere, invalide…….)
—dnevne karte kojim bi cijena bila određena u rasponu od 3-6 KM, a koje bi bile kategorisane za ciprinidne, salmonidne i mješovite vode.
—obavezna kupovina dnevnih karata prije izlaska na vodu, a gdje bi se izlazak bez karte kategorisao kao prekršaj
Papir sam predao gospodinu iz Orašja, članu Upravnog odbora, izvinjavam se i njemu, jako slabo pamtim imena, koji je, nakon što je pročitao isti, došao do mene i malo smo o tome razgovarali.O ovome smo pisali i u forumu i mislim da bi ovo bilo najidealnije rješenje, a pokušaću ovo i obrazložiti.
Jedinstvena cijena od 50 KM bi bila identična sa cijenom u RS i time bi se lako moglo doći do zajedničke dozvole za cijelu BiH.
Uvodjenjem dnevnih karata koje bi bile štampane sa serijskim brojevima i prodavane na striktno odredjenim mjestima, gdje bi se mogla kontrolisati prodaja, ukinule bi mogućnost malverzacija sa naplatom od strane ribočuvarske službe i onim “možemo li se dogovoriti”. Pitanje gospodina iz Orašja je bilo “A gdje prodavati, ribari u svaka doba idu u ribu”. Rješenje je kako su to uradili za ribolov na Plivskim jezerima, dozvole su se prodavale na benzinskim pumpama koje rade 24 sata.Ribolovne karte bi sigurno povećale prihode Udruženjima, a zašto ne, i Savezu, a imala bi se i statistika o broju ribara na vodama, o “napadnutim” vodama, i potrebnoj količini ribe za nadomirenje ribljeg fonda – prosta računica – 5000 karata na jednoj vodi prodato, 5000 ribara puta 5 eventualno ulovljenih pastrmki jest’ jednako 25.000 komada mlađi koju bi trebalo na kraju te sezone ubaciti u tu vodu.
Izgledao mi je zainteresovan za taj prijedlog i živo me interesuje da li će i o njemu raspravljati Upravni odbor te da li ću dobiti povratnu informaciju.
Da ne dužim, to bi bilo ono što sam ja uspio čuti, vidjeti i zapamtiti.Imam i audio zapis skoro cijele sjednice iz kojeg ću pokušati izvući najzanimljivije detalje, ali to tek iduće sedmice.Ispod slijede dokumenti i izvještaji sa skupštine u PDF formatu. Ima interesantnih stvari, pogledajte.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

PDFDokument1 PDFDokument2 PDFDokument3 PDFDokument4 PDFDokument5
PDFDokument6 PDFDokument7 PDFDokument8 PDFDokument9 PDFDokument10
PDFDokument11 PDFDokument12 PDFDokument13 PDFDokument14 PDFDokument15
PDFDokument16 PDFDokument17 PDFDokument18 PDFDokument19 PDFDokument20
PDFDokument21 PDFDokument22 PDFDokument23 PDFDokument24 PDFDokument25
PDFDokument26 PDFDokument27

Šta još reći? Na povratku iz Fojnice sam razmišljao kako da napišem ovaj izvještaj, i jedino mi je nadošla krajnja rečenica ovog izvještaja.Ona glasi:
Ovakva Ribolovna udruženja imaju Savez kakav zaslužuju.Možda čak imaju i bolji nego što zaslužuju!
P.S.Nakon ovog uzimam koji dan odmora od svega, od stranice, Udruženja i Saveza pogotovo!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.