Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Osnivačka Skupština Šaranske federacije – Pelagićevo

Na Osnivačkoj skupštini Šaranske federacije održanoj 17.02.2007 na jezeru Pelagićevo okupilo se pedesetak šarandžija iz čitave BiH. Skupštini je prisustvovala i delegacija iz Šaranske federacije Srbije na čelu sa svojim predsjednikom gdinom Miletom Taušanom, kao i zvanični predstavnik SRS BIH gdin Nenad Panić.
U prijateljskoj atmosferi, članovi Inicijativnog odbora obrazložili su razloge za osnivanje ovakve specijalizovane ribolovačke asocijacije:
-promocija šaranskog ribolova
-promocija pokreta “UHVATI I PUSTI”
-edukacija mladih i ribolovaca uopšte o savremenom šaranskom ribolovu
-konačno utvrđivanje pravila u disciplini”LOV ŠARANA I AMURA”
-organizacija Premijer lige BiH u istoj disciplini
-pravila odabira reprezentacije u istoj disciplini
Šaranska federacija je osmišljena kao stručno-specijalizovana asocijacija čiji je cilj da
sve ove probleme definiše i da uz pomoć međunarodnih iskustava i propisa, a uvažavajući sva pozitivna svjetska ikustva, da prijedloge krovnoj asocijaciji –SRS BiH na konačno usvajanje.
Predsjedavajući radnog predsjedništva, Dušan Tuzlančić, obavijestio je prisutne da je u telefonskim kontaktima sa čelnicima SRS BiH postignut dogovor da se svi zaključci ove i budućih sjednica uvrste u akte i program aktivnosti SRS BiH a sve sa ciljem razvoja ove prelijepe vrste pecanja.
Stoga se, u prvoj fazi a i nadalje(ako se obećanja od strane SRS BiH ispune) Šaranska federacija neće registrovati kao zasebna asocijacija,već će predstavljati konsultativni organ SRS. Ako obećanja budu iznevjerena, Šaranska federacija potražiće sreću na drugi način(iskreno se nadamo da za tako nešto neće biti potrebe)
Radom Šaranske federacije između dvije skupštine rukovodiće Upravni odbor u koji su izabrani:
Ivica Matkić,Gradačac
Radenko Stankić,Pelagićevo
Jovo Stojanović,Bijeljina
Zlatko Zlatarević,Orašje
Igor Čorković,Banja Luka
Tanasić Goran,Prijedor
Almir Prašljivić,Sarajevo
Harambašić Željko,Beč
Miroslav Jović,Obudovac
Miodrag Todorović,Brčko
Nebojša Tuzlančić,Bijeljina
Za prvog predsjednika izabran je Ivica Matkić iz Gradačca a za sekretara Radenko Stankić iz Pelagićeva.
Upućen je prijedlog SRS BiH da se Takmičarska komisija SRS BIH proširi još jednim članom-šarandžijom a prijedlog šarandžija je da to bude Nebojša Tuzlančić iz Bijeljine.
Usvojen je i detaljan prijedlog izmjena i dopuna pravila u ovoj disciplini, te će kao takav biti upućen SRS BiH na konačno usvajanje, zajedno sa prijedlogom odabira reprezentativne selekcije.
Šaranska federacija daje prijedlog da se liga pod imenom PREMIJER LIGA BiH U LOVU ŠARANA I AMURA održi u najmanje tri kola. Domaćini iz Pelagićeva su velikodušno, kao čin dobre volje, dali svoje jezero bez naknade za sva tri kola-ako to bude neophodno.ŠF se dogovorila da se još jednom uputi apel svim korisnicima voda koje zadovoljavaju kriterijume da se kandiduju za domaćina bar jednog kola. Za tako nešto nije ostalo puno vremena, pošto kompletna liga mora biti završena do 10.06.2007.
Skupština je jednoglasno za Komesara lige izabrala Stevu Mesarovića, a za glavnog sudiju kompletne lige Nermina Terzića .Važno je napomenuti da se ovih dana očekuju rezultati licenciranja obojice, tako da ćemo, zahvaljujući naporima ŠF dobiti i prve specijalizovane-licencirane sudiju za lov šarana i amura u BiH! Ako sve bude po planu, do kraja godine biće ih još.
Zaključak skupštine je i da se uputi apel TK SRS BiH da se ponište prošle godine izrečene kazne šarandžijama (povodom nedolaska na drugo kolo lige) sa napomenom da za ovu godinu predviđamo mnogo preciznija i rigoroznija pravila. Bio bi to prvi čin dobre volje SRS BiH sa ciljem prevazilaženja teškoća.
Donesena je i odluka da registracija takmičarskih ekipa za buduću Premijer ligu izvrši uplatom na račun SRS BIH, a da UO ŠF u kratkom roku donese odluku o visini kotizacije za učešće u ligi. Sredstva od kotizacije bila bi na podračunu ŠF, od njih bi bile plaćene samo sudije I KOMPLETAN OSTATAK SREDSTAVA BI BIO SAČUVAN ZA DIO TROŠKOVA ODLASKA NA SP U OVOJ DISCIPLINI. Dakle, na našim, šarandžijskim takmičenjima neće biti ni putnih troškova, ni dnevnica – NI ZA KOGA. Kad bude preteklo od takmičara-nek onda dijele funkcioneri!
Šaranska federacija uputila je i apel SRS BiH da prije saopštavanja konačne odluke o odabiru selektora u ovoj disciplini, uvaži mišljenje šarandžija o kandidatima koji se jave na konkurs.
Još jednom upućen je apel svim šarandžijama, sadašnjim i budućim u BiH da se priključe ovoj organizaciji.
I za kraj – sve je proteklo u sjajnoj atmosferi: bez ijednog povišenog tona, bez nesuglasica i svađa, bez zastupanja lokalnih, opštinskih, kantonalnih, entitetskih i nacionalnih interesa.
Funkcije nisu dijeljene po ključu-birani su prije svega ugledni i dobri ljudi i prave šarandžije. Nije nas interesovalo kako se ko zove i gdje živi. Ili, kako to reče naš dragi gost na Skupštini, predsjednik ŠF Srbije Mile Taušan, želeći ŠF dobrodošlicu u svjetsku asocijaciju šarandžija: ”Mi šarandžije ne znamo za granice ni u vjeri ni u naciji – imamo samo zajedničku ljubav prema prirodi”.
A bogami, okrenu se za kraj i jagnje i prase i bi odlična riblja čorba. I točilo se: od kole do Johny-ija. A odakle pare za sve to? Pa iz naših džepova, a ne sa računa organizacije.
I niko ne naplati taj dan ni dnevnicu, ni putni trošak, ni zakup sale za sastanak.
I neće ni ubuduće-vjerujte na riječ!
Članovi Šaranske federacije

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.